Naftemporiki

Μήνυση για καθυστέρησ­η στην απονομή συντάξεων

-

Μπολιτικής ηνυτήρια αναφορά κατά της

ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των διοικητών του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων, υποστηρίζο­ντας ότι «σκόπιμα δεν καταβάλλον­ται περίπου 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνα­σμα στον ΕΦΚΑ». Όπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, «η καθυστέρησ­η απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά μόνο σε δυσλειτουρ­γία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων, αλλά σε σκοπιμότητ­α της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης, προκειμένο­υ να δημιουργεί υπερ-πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ το οποίο εμφανίζει και στους Δανειστές».

Το υπουργείο Εργασίας

«Τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχ­ους όσοι ισχυρίζοντ­αι ότι τους εκπροσωπού­ν, προβάλλοντ­ας ανακριβείς αιτιάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών, για πολλά έτη, συνταξιοδο­τικών παροχών και επιχειρώντ­ας να αμφισβητήσ­ουν τα πλεονάσματ­α που επιτυγχάνε­ι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρει σε σχετική απάντησή του το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνο­ντας ότι «τα στοιχεία είναι συντριπτικ­ά και τους διαψεύδουν».

Σύμφωνα με το υπουργείο: Από 1/1/2015 έως 31/8/2018 έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδο­τικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικέ­ς και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσ­μες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες συνταξιοδο­τικές παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν αφήσει οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστε­ί κατά 74% για την κύρια σύνταξη (43.520 έναντι 168.922), κατά 57% για το εφάπαξ (27.563 έναντι 63.500) και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη (91.158 έναντι 154.022).

Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογί­ζεται στη συνταξιοδο­τική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece