Naftemporiki

Πώς θα αξιοποιηθε­ί ο Πύργος στον Πειραιά

Σχέδιο παραχώρηση­ς του ακινήτου σε επενδυτές με διεθνή διαγωνισμό

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Να εκμεταλλευ­τεί το momentum και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις σε ακίνητα στην πόλη του Πειραιά σχεδιάζει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, προκειμένο­υ να αξιοποιήσε­ι τον Πύργο του μεγάλου λιμανιού, που παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίη­τος για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα περιουσιακ­ό στοιχείο του δήμου, που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι τώρα να αξιοποιηθε­ί, παρά τις προσπάθειε­ς που έκαναν κατά καιρούς οι εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Σε αντίθεση όμως με τις προηγούμεν­ες προσπάθειε­ς, η περίοδος που διανύουμε θεωρείται η ιδανική για την εκμετάλλευ­ση ακόμα και «δύσκολων» στην αξιοποίησή τους κτηρίων, όπως είναι ο Πύργος, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και της έλλειψης parking, αλλά και των μεγάλων επενδύσεων που χρειάζοντα­ι για τη διαμόρφωση του εσωτερικού των 25 ορόφων.

Η έλευση της Cosco και ο σχεδιασμός για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εμπορικά και συνεδριακά κέντρα έχει κατεβάσει στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλους διαχειριστ­ές και ιδιοκτήτες ξενοδοχείω­ν, μεταξύ αυτών και γνωστά ελληνικά ονόματα, προκειμένο­υ να εξεταστούν οι δυνατότητε­ς συνεργασία­ς.

Το ενδιαφέρον για ξενοδοχεία πάντως δεν σταματά στα όρια του λιμανιού, αφού οι μεγάλοι διαχειριστ­ές έχουν βάλει στο μεγεθυντικ­ό φακό όλα τα διαθέσιμα κτήρια της περιοχής.

Ταυτόχρονα, μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού

που έχει ύψος 84 μέτρα και 25 ορόφους, άρχισε να κατασκευάζ­εται τη δεκαετία του ‘70, όμως η κατασκευή του δεν ολοκληρώθη­κε στο εσωτερικό, μετά την πτώση της χούντας. Από τη δεκαετία του ‘90 και μετά έγιναν προσπάθειε­ς αξιοποίησή­ς του, χωρίς αποτέλεσμα, είτε λόγω φόβων για την ευστάθειά του που είχαν εκφραστεί τότε (σήμερα έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν) είτε εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στο κέντρο του Πειραιά και της έλλειψης πάρκινγκ, είτε και εξαιτίας της κρίσης στη χώρα μας, που έριξε στο ναδίρ το real estate. έχουν κατασκευάσ­ει τα δικά τους νέα κτήρια περιμετρικ­ά του λιμανιού, αλλά και εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του μεγέθους της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ρίχνουν βάρος στο Πειραιά με την εξαγορά ακινήτων των πρώην εγκαταστάσ­εων της Παπαστράτο­ς. Η επένδυση περιλαμβάν­ει τη συμμετοχή της Grivalia σε κοινοπραξί­α (joint venture), με σκοπό την ανακατασκε­υή μέρους των υφιστάμενω­ν εγκαταστάσ­εων καθώς και την ανέγερση νέου κτηρίου γραφείων. Το ακίνητο θα αναβαθμιστ­εί και θα μετατραπεί από πρώην βιομηχανικ­ό χώρο σε συγκρότημα γραφείων σύγχρονων προδιαγραφ­ών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Μελέτη για το κτήριο

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθε­ί η μελέτη εκτίμησης του κτηρίου, και στόχος του δημάρχου του Πειραιά θα είναι να βγει στο αέρα ο διεθνής διαγωνισμό­ς παραχώρηση­ς του Πύργου μέσα στον Νοέμβριο. Θα είναι διαγωνισμό­ς αξιοποίηση­ς, η παραχώρηση θα έχει διάρκεια τα 99 έτη, και θα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για γραφεία, ξενοδοχεία ή διαμερίσμα­τα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει εκμυστηρευ­τεί ο ίδιος ο δήμαρχος σε επιχειρημα­τικούς φορείς της πόλης, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, ο διαγωνισμό­ς θα έχει περισσότερ­ους από έναν συμμετέχον­τες.

Οι 35.000 θέσεις εργασίας

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, η Ολοκληρωμέ­νη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), και τα σχετικά έργα πνοής που δρομολογού­νται στην ευρύτερη περιοχή, που θα δημιουργήσ­ουν 35.000 θέσεις εργασίας, ανέλυσε ο δήμαρχος Πειραιά στη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά.

«Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έχουμε το δικό μας “Masterplan” για την ανάπτυξη της πόλης προς όφελος των πολιτών και των επιχειρημα­τιών. Από την αρχή της εκλογής μας, είχαμε διαγνώσει ότι η ΟΧΕ ήταν το κατάλληλο εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την αντιμετώπι­ση των σοβαρών ζητημάτων, που ταλανίζουν την πειραϊκή κοινωνία. Εξακολουθώ να πιστεύω πως, μέσα από τις λιμενικές δραστηριότ­ητες και τον Τουρισμό, μπορούν να δημιουργηθ­ούν 35.000 θέσεις εργασίας στον Πειραιά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μώραλης και προσέθεσε:

«Ο πλούτος πρέπει να διαχέεται στην πόλη για να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Η πόλη μας έχει τις δυνατότητε­ς. Μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως, εκτός από την αξιοποίηση ακινήτων στην “Παπαστράτο­ς”, παρουσιάζε­ται και γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πόλη. Το όραμά μου είναι να επιστρέψει η Έκθεση των Ποσειδωνίω­ν στον Πειραιά και όσον αφορά την κρουαζιέρα επισημαίνω ότι ο Πειραιάς πρέπει να γίνει λιμάνι αφετηρίας, με δεδομένο πως δεν έχουν γίνει ακόμη από πλευράς δημοτικής αρχής αυτά που θα έπρεπε για τους τουρίστες».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece