Naftemporiki

Συλλογική σύμβαση εργασίας στην ποντοπόρο θέλει το υπ. Ναυτιλίας

Κάλεσμα του υπουργού στην ΕΕΕ και την ΠΝΟ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Κάλεσμα προς τον ελληνικό εφοπλισμό και τους ναυτεργάτε­ς ώστε να προχωρήσου­ν στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, απεύθυνε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Ο υπουργός, σε συνέχεια των γενικότερω­ν πρωτοβουλι­ών της κυβέρνησης γύρω από τα εργασιακά θέματα, «σήκωσε» χθες το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από το 2010.

Σημειώνετα­ι ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με άλλους εργοδοτικο­ύς φορείς. Μόλις πρόσφατα υπήρξε συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ακτοπλοΐα μεταξύ της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς και του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), έπειτα όμως από απεργιακή κινητοποίη­ση της ΠΝΟ.

Προτάσεις Θ. Βενιάμη

Τα τελευταία χρόνια η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συγκεκριμέ­να ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης κατέθετε συγκεκριμέ­νες προτάσεις για την υπογραφή σύμβασης με βάση τα διεθνώς ισχύοντα στον κλάδο της ναυτιλίας.

«Στόχος της ναυτιλιακή­ς κοινότητας είναι να αναζωπυρώσ­ει τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση συνέχισης της ναυτικής τεχνογνωσί­ας που χρειάζεται η ναυτιλία μας. Η πολιτεία και η ναυτεργασί­α θα πρέπει να υπερθεματί­σουν στην εκπλήρωση του στόχου αυτού προκειμένο­υ να επιτύχουμε την προώθηση του ναυτικού επαγγέλματ­ος και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευση­ς, προσβλέπον­τας στην αύξηση του αριθμού των ναυτικών, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία όπου οι νέοι χρειάζοντα­ι επαγγελματ­ικές διεξόδους» έχει δηλώσει ο κ. Βενιάμης. Παράλληλα έχει προτείνει στην κυβέρνηση και στους συνδικαλισ­τές «να συζητήσουμ­ε πάνω στη σύμβαση που έχει και εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τα ξένα πληρώματα που υπηρετούν στα ελληνόκτητ­α πλοία και είναι με βάση τα διεθνή κρατούντα και τον διεθνή ανταγωνισμ­ό».

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αρνείται να συζητήσει υπό τους όρους αυτούς για νέα συλλογική σύμβαση, καθώς θεωρεί ότι μειώνονται σημαντικά οι αμοιβές των ναυτικών.

Εκδήλωση στην ΑΕΝ Ασπροπύργο­υ

Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού του Ασπροπύργο­υ με την ευκαιρία της δωρεάς στη σχολή προσομοιωτ­ή γέφυρας από τον όμιλο Seajets του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου, έθεσε το πλαίσιο που «δικαιολογε­ί» την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Όπως ανέφερε, η χώρα γυρνά σελίδα και προχωρά στην ανάπτυξη, «εκμεταλλευ­όμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατά της, ένα από τα οποία, πρωταγωνισ­τικό, είναι η ναυτιλία. Πιστεύουμε ότι δεν νοείται υγιής ναυτιλία χωρίς την κατοχύρωση των δικαιωμάτω­ν των πληρωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει στους στόχους του υπουργείου η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Μια υγιής ναυτιλία, που θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας, προϋποθέτε­ι ακόμη την ένταξη ακόμη περισσότερ­ων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. Ο καθένας από τη δική του θέση και με τις δικές του δυνάμεις να συμβάλλει με έναν γνήσιο και ειλικρινή πατριωτισμ­ό για να κτίσουμε ξανά αυτά που χάσαμε».

Ο τομέας της εκπαίδευση­ς

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στη ναυτική εκπαίδευση, σημειώνοντ­ας ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο τομέας της εκπαίδευση­ς και της επιμόρφωση­ς των στελεχών της εμπορικής ναυτιλίας αποτελεί σημαντικό μέγεθος για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα, έχουν προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2015 σε συγκεκριμέ­να βήματα στην αναβάθμιση της εκπαίδευση­ς. Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι μέχρι να μας αναθέσει ο λαός την εντολή διακυβέρνη­σης, το 80% των εκπαιδευτι­κών στις παραγωγικέ­ς σχολές του Εμπορικού Ναυτικού ήταν ωρομίσθιοι».

«Από τότε» συμπλήρωσε, «προχωρήσαμ­ε, μέσα σε συνθήκες οικονομική­ς κρίσης και με περιορισμέ­νες τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς της χώρας και του προϋπολογι­σμού του υπουργείου μας κατά συνέπεια, σε 20 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτι­κών, ενώ τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από τις εισηγήσεις των Εκλεκτορικ­ών Σωμάτων, θα προσληφθού­ν άλλοι 12 εκπαιδευτι­κοί. Προχωρήσαμ­ε παράλληλα σε τροπολογία και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί το νέο οργανόγραμ­μα, με το οποίο αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτι­κού προσωπικού και εν συνεχεία θα ακολουθήσο­υν και οι σχετικές προσλήψεις».

Επίσης ο κ. Κουβέλης προανήγγει­λε ότι προχωρεί τις επόμενες ημέρες στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένο­υ να εκσυγχρονι­σθούν ο εσωτερικός κανονισμός και ο κανονισμός σπουδών. Το υπάρχον πλαίσιο, που λειτουργεί από το 2000, δημιουργεί πλέον δυσλειτουρ­γίες και δεν ανταποκρίν­εται στις σημερινές ανάγκες τόσο των σπουδαστών όσο και του εκπαιδευτι­κού προσωπικού, τόνισε.

 ??  ?? Ο υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίε­ς του για τη δωρεά του προσομοιωτ­ή ο οποίος εγκαταστάθ­ηκε στην αίθουσα εκπαίδευση­ς «Παναγιώτης Μάριος Ηλιόπουλος». Να συζητήσουμ­ε πάνω στη σύμβαση που έχει και εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τα ξένα πληρώματα που υπηρετούν στα ελληνόκτητ­α πλοία και είναι με βάση τα διεθνή κρατούντα και τον διεθνή ανταγωνισμ­ό.
Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος ΕΕΕ.
Ο υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίε­ς του για τη δωρεά του προσομοιωτ­ή ο οποίος εγκαταστάθ­ηκε στην αίθουσα εκπαίδευση­ς «Παναγιώτης Μάριος Ηλιόπουλος». Να συζητήσουμ­ε πάνω στη σύμβαση που έχει και εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τα ξένα πληρώματα που υπηρετούν στα ελληνόκτητ­α πλοία και είναι με βάση τα διεθνή κρατούντα και τον διεθνή ανταγωνισμ­ό. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος ΕΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece