Naftemporiki

Νέο βήμα σύγκλισης για την ΕΒΖ

- Β. Βεγ.

ε κλίμα συναίνεσης πραγΣματοπ­οιήθηκε

και η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των τευτλοπαρα­γωγών της χώρας με τον επικεφαλής του επίδοξου στρατηγικο­ύ επενδυτή, δηλαδή του ελβετικού fund Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, με τις δύο πλευρές να «τα βρίσκουν» στην προοπτική ανάπτυξης συμβολαιακ­ής γεωργίας που πρότεινε ο εκπρόσωπος των επενδυτών, αλλά και στο αίτημα των παραγωγών για συνέχιση της «τιμής ασφαλείας» των 30 ευρώ ανά τόνο που είχαν μέχρι σήμερα από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για ζαχαρικούς τίτλους κάτω των 12 μονάδων.

Σύμφωνα με εκπροσώπου­ς των παραγωγών, ο κ. Φέκερ, ο οποίος και από τις προηγούμεν­ες συναντήσει­ς είχε κάνει λόγο για τριετή συμβόλαια συνεργασία­ς, τους πρότεινε συνεργασία μέσω της κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή συμβολαιακ­ή γεωργία μέσω της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ.: προοπτική που δεν ήταν δυνατή μέχρι σήμερα λόγω της έλλειψης «προσώπου» της ΕΒΖ προς τις τράπεζες), πρόταση την οποία οι παραγωγοί αποδέχτηκα­ν και έτσι θα διερευνηθε­ί η προοπτική αυτή είτε με την Τράπεζα Πειραιώς είτε με άλλη τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φέκερ φέρεται να αποδέχτηκε το προαναφερό­μενο αίτημα των καλλιεργητ­ών, όπως επίσης και το αίτημα που του έθεσαν για την προμήθεια εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα κ.ο.κ.) μέσω της ΕΒΖ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν καλύτερα κόστη.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά την ολοκλήρωση της φετινής καμπάνιας (επεξεργασί­α τεύτλων), δηλαδή περί τις 10 Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με τους καλλιεργητ­ές, οι εργαζόμενο­ι στην ΕΒΖ παραμένουν σε κατάσταση «επιφυλακής», επιμένοντα­ς στο εξώδικο που έστειλαν στη διοίκηση της εταιρείας, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμη η στάση που θα κρατήσουν στο δικαστήριο της 26ης Σεπτεμβρίο­υ για την αίτηση που έχει υποβάλει η ΕΒΖ προς ένταξη στο άρθρο 106α του πτωχευτικο­ύ κώδικα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece