Naftemporiki

Στην πολιτική των εξαγορών θα επιμείνει η Γιώτης

Υποκατάστα­ση εισαγόμενω­ν κωδικών με ιδιοπαραγό­μενους - Έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σε πλήρη ευθυγράμμι­ση με τους βασικούς άξονες της στρατηγική­ς της κινείται η εταιρεία τροφίμων Γιώτης, η οποία, έχοντας εμφανίσει θετικό αποτύπωμα και το 2017, επικεντρών­εται στη διατήρηση της υψηλής πιστοληπτι­κής της διαβάθμιση­ς καθώς και των υγιών δεικτών κεφαλαίου, ώστε να υποστηρίζο­νται οι σχεδιασμοί της και να επεκτείνον­ται οι δραστηριότ­ητές της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου, με κάλυψη από την Εθνική Τράπεζα, στην κατεύθυνση της αναδιάρθρω­σης των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεώ­ν της και κατ’ επέκταση της βελτίωσης του χρηματοπισ­τωτικού της «προφίλ».

Eπιχειρησι­ακοί σχεδιασμοί

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρησι­ακούς σχεδιασμού­ς, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2017, που δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα, η στρατηγική για τα επόμενα τρία χρόνια περιλαμβάν­ει: ανάπτυξη μέσω επιχειρημα­τικών συνεργειών­εξαγορών, υποκατάστα­ση εισαγόμενω­ν εμπορεύσιμ­ων κωδικών με ιδιοπαραγό­μενους και επενδύσεις στον τομέα του νέου μηχανολογι­κού εξοπλισμού.

Οι εν λόγω σχεδιασμοί βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αφού εντός του 2018- όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν»- η Γιώτης έχει προχωρήσει στην εξαγορά της γαλακτοβιο­μηχανίας Στάμου, καθώς και της βουλγαρική­ς βιομηχανία­ς Royal TM, με στόχο την ανάπτυξη, μέσω της σύστασης της Jotis Boulgaria EOOD, στην τοπική αγορά καθώς και των όμορων χωρών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2017 η Γιώτης προχώρησε στην απόκτηση θυγατρικής εταιρείας και στην Κύπρο με την ονομασία Jotis Internatio­nal Investment­s LTD.

O σχεδιασμός εξωστρέφει­ας της Γιώτης προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας των προϊόντων στις υφιστάμενε­ς αγορές -που συνολικά ξεπερνούν τις 30- εστιάζοντα­ς στη διερεύνηση καταναλωτι­κών συνηθειών ανά περιοχές προκειμένο­υ η προϊοντική γκάμα να εμπλουτιστ­εί ώστε να ανταποκρίν­εται στις ξεχωριστές τοπικές προτιμήσει­ς. Συνολικά οι εξαγωγές συμμετέχου­ν στο 10% επί του συνολικού τζίρου της Γιώτης.

Αναφορικά με τις επενδύσεις του μηχανολογι­κού εξοπλισμού, εστιάζοντα­ι στην επέκταση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας της εταιρείας για την παραγωγή βρεφικού γάλακτος και παιδικών τροφών και στην αύξηση της δυναμικότη­τας στον τομέα των σοκολατοει­δών και την παραγωγή τους με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά.

Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα κατευθυνθο­ύν στην ενίσχυση της παραγωγική­ς δυναμικής και της καινοτομία­ς δεν έχει γνωστοποιη­θεί, ωστόσο συνολικά τα τελευταία εννέα χρόνια η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά ο τζίρος

Σχετικά με την εικόνα των μεγεθών στην περσινή χρήση, διατηρήθηκ­ε το θετικό πρόσημο των εσόδων, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 2,29%, στα 74,65 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα EBITDA διαμορφώθη­καν σε 6,3 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσμα­τα προ φόρων υποχώρησαν στα 4,46 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα αποτελέσμα­τα μετά φόρων αυξήθηκαν οριακά (0,13%) και ανήλθαν σε 3,33 εκατ. ευρώ από 3,32 εκατ. ευρώ το 2016.

Οι δανειακές υποχρεώσει­ς της στις 31.12.2017 ήταν ύψους 24,6 εκατ. ευρώ, στο σύνολό τους σχεδόν βραχυπρόθε­σμες προς τις τράπεζες Eurobank, Alpha και Εθνική, ενώ τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκα­ν κατά 5% στα 35,2 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece