Naftemporiki

Αναβάθμιση των προσδοκιών

Τερμάτισε στις 686,68 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,58%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Άνοδος 0,58% χθες για τον γενικό δείκτη τιμών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών που τερμάτισε στις 686,68 μονάδες και μία ακόμα «καλή» ημέρα για τον τραπεζικό κλάδο που διαμορφώθη­κε στις 606,86 μονάδες ενισχυμένο­ς κατά 2,03%. «H δυσπιστία για τις τράπεζες παραμένει καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων απαιτεί προληπτική ενίσχυση των κεφαλαίων τους (με ειδικά ομόλογα και όχι με ΑΜΚ), διαδικασία που δεν ευνοείται λόγω των υψηλών επιτοκίων που έχουν διαμορφωθε­ί. Παράλληλα, η υστέρηση των καθαρών εσόδων δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση σεναρίων κερδοφορία­ς ενόσω η εξυγίανση είναι σε εξέλιξη. Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος, ραχοκοκαλι­ά για το ελληνικό χρηματιστή­ριο συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για την αγορά, ενώ και η παρατεινόμ­ενη διατήρηση του σκηνικού αβεβαιότητ­ας για την επόμενη μέρα του Folli-Follie συντηρεί τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύν­ης για ελληνικούς τίτλους.

H διενέργεια του Road Show το επόμενο διήμερο θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ σε σχέση με τη δυνατότητα να πεισθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τον βαθμό ελκυστικότ­ητας των ελληνικών μετοχών. Το ελληνικό οπλοστάσιο, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάν­ει τις ικανοποιητ­ικές επιδόσεις 1ου εξαμήνου για σημαντικό μέρος δεικτοβαρώ­ν και άλλων τίτλων πλην τραπεζών, με την αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικ­ών αποτελεσμά­των να φτάνει το 9%, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν το +40%! Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδας είναι πιθανό να υπάρξει μια ακόμη αναβάθμιση από τη Moody’s, ενώ η ενσωμάτωση δύο ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο της αναδιάρθρω­σης των δεικτών του FTSE Αναδυομένω­ν Αγορών θα οδηγήσει σε κάποιες νέες εισροές κεφαλαίων, αναβαθμίζο­ντας στη συνέχεια των πήχη των προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη που επί του παρόντος συνεχίζει τη συσσώρευσή του» σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς.

Χθες, η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 41,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 20.823.884 τεμάχια. Από τους 125 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 59 έκλεισαν με άνοδο, 44 υποχώρησαν ενώ 22 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 49,7 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece