Naftemporiki

Αψήφησαν τον εμπορικό πόλεμο

Κέρδη σε Wall Street και Ασία - Μικτή εικόνα στην Ευρώπη

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μδασμών ε την επιβολή νέου γύρου

από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων να τίθενται σε εφαρμογή τα ξημερώματα τις Τρίτης που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσου­ν νέες αναταραχές στις αγορές από τη στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αντίμετρα με δασμολόγησ­η αμερικανικ­ών αγαθών αξίας 60 δισ. δολαρίων, όπως είχε εξαγγείλει, παραδόξως τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια χθες έκλεισαν με κέρδη, με τους επενδυτές πιθανόν να επέλεξαν να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές πριν οι εκατέρωθεν δασμοί τεθούν σε εφαρμογή στις 24 Σεπτεμβρίο­υ.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με άνοδο, καταγράφον­τας κέρδη και αντισταθμί­ζοντας έτσι τις απώλειες από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίαση­ς ο Dow Jones ανέβαινε πάνω από 200 μονάδες βάσης, αψηφώντας την εμπορική διαμάχη.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 παρουσίασε κέρδη 0,11%, με τους βασικούς κλάδους να κλείνουν με μικτά πρόσημα, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που για άλλη μία φορά υπέδειξε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια έτσι ώστε να τονώσουν τον δανεισμό και την κερδοφορία τους.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX ενισχύθηκε 0,51%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,28%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB πρόσθεσε 0,55%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υψηλότερα κατά 0,46%.

Στην Ασία οι επενδυτές χθες αντιμετώπι­σαν με απόλυτη ψυχραιμία τη νέα κλιμάκωση της σινο-αμερικανικ­ής εμπορικής διαμάχης, από τη στιγμή όπως αναφέρουν αναλυτές που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε τίποτα περισσότερ­ο από αυτό που είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό.

Στο χρηματιστή­ριο της Σανγκάης ο δείκτης Shanghai ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,82%, ενώ αξιόλογα κέρδη παρουσίασε και ο σύνθετος Shenzhen, της τάξεως του 1,67%.

Στο Τόκιο ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,41%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε υψηλότερα κατά 0,42%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,26%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece