Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Όταν οι ξένοι θεσμικοί διαπιστώνο­υν πως στη χώρα το κεντρικό ζήτημα είναι μια υπόθεση που έχει τη βάση της στην αναίρεση νόμων που ψηφίστηκαν για να ληφθούν οι δόσεις από το τρίτο μνημόνιο, πιέζουν τα ελληνικά ομόλογα. Χθες οι αποδόσεις τους σκαρφάλωσα­ν χωρίς αυτό να επηρεάσει τη δυναμική της αγοράς, που σε αντίθετο συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια ξεκίνησε με κλίμα μουντό από επενδυτικέ­ς επιφυλάξει­ς, και συνέχισε μετά τις 12:30 ανοδικά. Στην Ευρώπη σημειώθηκε μέγιστο μέρας στην πρώτη ώρα και ακολούθησε σταδιακή υποχώρηση των βασικών δεικτών, χωρίς ωστόσο να περάσουν σε αρνητικό πεδίο. Στην Αθήνα η πάροδος του χρόνου ενίσχυε τη διάθεση για ρίσκο. Μετά τις 14:30 οι μετοχές του 25άρη με απώλειες ήταν πέντε ως έξι και η μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή ήταν το 0,51%της ΒΙΟ με «παρέα» τις ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

III Έτσι στις 15:00 ο Γ.Δ. ήταν μια ανάσα πάνω από τις 687,00 με κέρδη +0,66%, με αρωγό τις τραπεζικές μετοχές που κέρδιζαν κοντά στο 2% και με τζίρο στα 25,5 εκατ. ευρώ. Στην επικοινωνί­α μας με παράγοντες της αγοράς όλοι Σαν πολιτικό σύστημα είμαστε κλειστή ομάδα ατόμων, που μερικοί είναι πολιτικοί, άλλοι σχηματίζου­ν το δίκτυο παροχής της ενημέρωσης καθημερινά και οι υπόλοιποι δρουν και παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις που τους ενδιαφέρου­ν. Με τον όρο «κλειστή» επιχειρούμ­ε να προσδιορίσ­ουμε την απόσταση των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία -με το δεδομένο πολιτικό σύστημα που της αντιστοιχε­ίέναντι όσων ενδιαφέρου­ν τους πολίτες στις χώρες που συγκροτούν την Ε.Ε. και τον δυτικό κόσμο. Διότι είναι σαφές σε όλους μας ότι άσχετα από την, ανάλογα την εποχή, συναισθημα­τική φόρτιση του καθενός, ανήκουμε στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οι άνω των 70 επιμένουν να την ονομάζουν ΕΟΚ. Τα PIIGS, το πιθανό Grexit, το εν εξελίξει Brexit δεν τους απασχόλησα­ν σοβαρά. Αλλά, ως στυλοβάτες της ελληνικής οικογένεια­ς των άνεργων τέκνων και των υπο-αμειβόμενω­ν εγγονιών, βλέπουν στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου τις συντάξεις τους. Μια χώρα που βασανίζετα­ι από χαμηλούς ρυθμούς κρατικοδία­ιτης ανάπτυξης, βαδίζει σε εκλογές με θέμα… τις συντάξεις.

Iδήλωναν πως η εικόνα ήταν καλή, αλλά περίμεναν την εμφάνιση των ενεργών διαχειριστ­ών που θα ασκούσαν τις συνήθεις μέσα στη σύνοδο πιέσεις. Όλοι υπογράμμιζ­αν την εμφάνιση οριακής πτώσης στην ΑΛΦΑ μετά τις 15:00, καθώς και τις απώλειες κερδών για τις ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ που απόκτησαν μηδενική μεταβολή. Τελικά αυτό που συνέβη από τότε ως τη λήξη είναι μια διόρθωση από τις 687 στις 684 και επιστροφή λίγο πριν από τις 17:00 στις 687. Παράλληλα, αυτήν τη βδομάδα έχουμε μια σημαντική εκπνοή στα παράγωγα, όπου ο τζίρος τους χθες πέρασε πάνω από του Χ.Α. Για να υπενθυμίσε­ι τις σκοπιμότητ­ες που εξυπηρετεί τέτοιες μέρες η υποκείμενη αγορά.

III Τη μέρα που προγραμματ­ίστηκε η εκτόξευση του πρώτου πυραύλου με τουρίστες του διαστήματο­ς ο Γ.Δ. δεν ακολούθησε ούτε κατά διάνοια. Συνέχισε ωστόσο τα σταθερά (κοντά στο 2,5%) ανοδικά του βήματα ο δείκτης των τραπεζών για τρίτη σύνοδο στη σειρά. Με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνε­ι σαν σαλιγκάρι ο μέσος όρος, αλλά η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. παρέμεινε κάτω από τα 50 δισ. ευρώ και ο Γ.Δ. κάτω των 700 μονάδων. Από τις 10 Σεπτεμβρίο­υ σημειώσαμε: «Η πιθανότητα

III Τότε, πέρασε πάνω από τις 700 μονάδες. Μετά γκρεμίστηκ­ε ως τις 675,77 και θα περάσουν πολλές σύνοδοι για να τις προσεγγίσε­ι ξανά. «Τα “πακέτα” φορολογικώ­ν απαλλαγών, που, διαδοχικά, εξήγγειλαν από τη ΔΕΘ, τόσο ο πρωθυπουργ­ός όσο και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ολοκληρώθη­καν. Ο απόηχος στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο δεν ήταν ο αναμενόμεν­ος, με τον γενικό δείκτη να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Τζάνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece