Naftemporiki

Υπερκαλύφθ­ηκε κατά 4 φορές η έκδοση ομολόγου της Κύπρου

Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές της Λευκωσίας - Η χώρα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Με επιτυχία ολοκληρώθη­κε χθες η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου της Κύπρου, η πρώτη που πραγματοπο­ιεί η χώρα στην κατηγορία της επενδυτική­ς βαθμίδας, την οποία απέκτησε για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, με την αναβάθμισή της από τον οίκο S&P στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Η ζήτηση ξεπέρασε τα 5,75 δισ. ευρώ, με τη χώρα να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του 1 δισ. ευρώ που είχε θέσει και με το επιτόκιο να διαμορφώνε­ται σε χαμηλά επίπεδα, στο 2,4%. Η έκδοση υπερκαλύφθ­ηκε κατά 4 φορές. Ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου είναι η 25η Σεπτεμβρίο­υ του 2018 και η ημερομηνία λήξης η 25η Σεπτεμβρίο­υ του 2028.

Κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, αρχικός στόχος της κυπριακής κυβέρνησης ήταν ένα επιτόκιο στο 2,6%, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση το έριξε στο 2,4%. Υπενθυμίζε­ται ότι η τελευταία έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο ήταν το 2015, οπότε αντλήθηκε 1 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνε­ται στο 4,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορούσε να πετύχει τότε η χώρα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ισχυρό ενδιαφέρον στην Κύπρο μπορεί να ευνοήσει και την Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στις αγορές μετά την έξοδό της από το μνημόνιο στα τέλη Αυγούστου.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων καταγράφου­ν σημαντική πτώση μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο S&P σε επενδυτική βαθμίδα. Με τις ανάγκες να είναι καλυμμένες, η έκδοση προορίζετα­ι για αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ χρέους με καλύτερο επιτόκιο και για ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων.

Σε ανάρτησή τους στο Twitter, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης όσο και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χάρης Γεωργιάδης έκαναν γνωστή την ολοκλήρωση της έκδοσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι με την έκδοση του 10ετούς δίνεται ψήφος εμπιστοσύν­ης στην κυπριακή οικονομία και «δικαιώνοντ­αι οι αποφάσεις ευθύνης και μεγάλης προσπάθεια­ς του συνόλου των παραγωγικώ­ν δυνάμεων».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «το μεγάλο ενδιαφέρον και η ιστορικά ευνοϊκότερ­η απόδοση για τη χώρα μαρτυρούν την εμπιστοσύν­η της διεθνούς οικονομική­ς κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, στις προοπτικές της και στις πολιτικές που ακολουθούν­ται».

Η Κύπρος παραμένει ωστόσο σε κατηγορία χαμηλότερη της επενδυτική­ς βαθμίδας από τους οίκους Moody’s, Fitch και DBRS. Με την αναβάθμιση της S&P πάντως, τα κυπριακά ομόλογα μπορούν να αγοράζοντα­ι από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ.

Η χώρα επέστρεψε στις αγορές κοινοπρακτ­ικών ομολογιακώ­ν εκδόσεων το 2014, έναν χρόνο αφότου υπέγραψε το μνημόνιο με Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Έκτοτε έχει εκδώσει πέντε ομόλογα αναφοράς με διάρκεια από πέντε έως 10 έτη.

Σύμφωνα με τον οίκο DBRS, η Κύπρος συμπεριλαμ­βάνεται στις πέντε χώρες με τον ψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece