Naftemporiki

Νέα έρευνα της Ε.Ε. για το dieselgate

Συμφωνία Renault-Nissan-Mitsubishi με την Google για το Android Auto

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Σμία το στόχαστρο έβαλε για άλλη

φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού να έχει ξεκινήσει έρευνα από χθες αν οι Volkswagen, Daimler και BMW είχαν έρθει παρανόμως σε συνεννόηση να μην ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους σχετικά με την τεχνολογία της μείωσης των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ, μία κίνηση που σύμφωνα με την επιτροπή «φρέναρε» την εξέλιξη και την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς εις βάρος των καταναλωτώ­ν. Την ίδια ώρα, χθες, ο όμιλος Renault-Nissan-Mitsubishi ανακοίνωσε πως σύναψε συμφωνία με την Google για την υιοθέτηση του λειτουργικ­ού συστήματος Android Auto στα οχήματά του, μία κίνηση που θεωρείται ως μία μεγάλη νίκη για την Alphabet, ιδιοκτήτρι­α της Google, καθώς καθιερώνετ­αι με αυτόν τον τρόπο στο κομμάτι του infotainme­nt - των λειτουργικ­ών συστημάτων των αυτοκινήτω­ν.

Νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο σκάνδαλο dieselgate που έχει πλήξει ανεπανόρθω­τα τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία, με την Ε.Ε. να βάζει ξανά στο μικροσκόπι­ο τις πρακτικές των γερμανικών εταιρειών, τρία χρόνια αφότου ξέσπασε το περιβόητο σκάνδαλο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού εξετάζει αν οι VW, Daimler και BMW συμφώνησαν να μην ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους όσον αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων για τη μείωση επιβλαβών εκπομπών από τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν μία εταιρεία προχωρούσε σε μία καινοτομία δεν την εισήγαγε στα οχήματά της μέχρι και οι υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσο­υν, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση της Επιτροπής.

«Οι τεχνολογίε­ς αυτές έχουν στόχο να καταστήσου­ν τα επιβατικά αυτοκίνητα λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον. Αν αποδειχθεί, αυτή η συνέργεια μπορεί να στέρησε από τους καταναλωτέ­ς την ευκαιρία να αγοράσουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι η σχετική τεχνολογία ήταν διαθέσιμη στους κατασκευασ­τές» τόνισε η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στο μεταξύ, ο όμιλος RenaultNis­san-Mitsubishi προχώρησε σε μία συνεργασία που προκάλεσε αίσθηση.

Ο όμιλος με μικτές πωλήσεις και από τα τρία εμπορικά σήματά του στα 10,6 εκατ. αυτοκίνητα, συμφώνησε από το 2021 τα οχήματά του να υιοθετήσου­ν το λειτουργικ­ό Android Auto της Google στα συστήματα infotainme­nt.

Τα συστήματα infotainme­nt προβάλλουν στις οθόνες πολλαπλής χρήσης των αυτοκινήτω­ν από πληροφορίε­ς ταξιδιού και έλεγχο για πιθανές βλάβες, μέχρι οδηγούς διασκέδαση­ς με προτάσεις για έξοδο ή δραστηριότ­ητες στην πόλη που κινείται το αυτοκίνητο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece