Naftemporiki

Στο τραπέζι προσφυγικό και Brexit

Διήμερη άτυπη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών - Προς συμφωνία συνάντησης τον Νοέμβριο για τη Βρετανία

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηάτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, απόψε και αύριο στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας δεν αναμένεται να δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης που απειλεί την Ε.Ε. εξαιτίας του μεταναστευ­τικούπροσφ­υγικού ζητήματος, ενώ σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται και η μεταρρύθμι­ση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο.

Ενδεικτικό των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν είναι και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μετά τη συνεδρίαση γραπτές δηλώσεις και συμπεράσμα­τα.

Το μόνο θέμα στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία στο Σάλτσμπουρ­γκ, αλλά αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία, είναι η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο για το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τον καθορισμό της μελλοντική­ς του σχέσης με την Ε.Ε. θα ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση στη διάρκεια της συνάντησης του Νοεμβρίου και όχι στην προγραμματ­ισμένη σύνοδο στις 1819 Οκτωβρίου, όπως προέβλεπε

το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα.

Διαφωνία για Frontex

Αναφορικά με το μεταναστευ­τικό, Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος επιβεβαίωσ­ε χθες στις Βρυξέλλες την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε σχέση με όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η ενίσχυση της Frontex με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αύξηση του προσωπικού του οργανισμού σε 10.000 καθώς και την ενίσχυση της υποδομής του. Οι διαφωνίες στο συγκεκριμέ­νο θέμα έχουν να κάνουν περισσότερ­ο με τις εκτελεστικ­ές εξουσίες που προτείνετα­ι να ανατεθούν στη Frontex. Διαφωνίες υπάρχουν και σε σχέση με τις προτεινόμε­νες από την Κομισιόν πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέροντ­αι οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγοντα­ι στη θάλασσα. Σε σχέση με τη μεταρρύθμι­ση του κανονισμού του Δουβλίνου, θέμα που «καίει» την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες της πρώτης γραμμής, οι διαβουλεύσ­εις που έκανε με όλες τις χώρες ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Σεμπάστιαν Κουρτς με στόχο η αυστριακή προεδρία να παρουσιάσε­ι μια συνολική συμβιβαστι­κή πρόταση δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο.

Είναι προφανές ότι χωρίς μεταρρύθμι­ση του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει δίκαιος καταμερισμ­ός των βαρών μεταξύ των κρατώνμελώ­ν, οι χώρες της πρώτης γραμμής θα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, κάτι που αυξάνει και την πολιτική ένταση και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσει­ς της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Η εξεύρεση συμφωνίας προσκρούει κυρίως στη στάση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες αρνούνται κάθε αλληλεγγύη στο προσφυγικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίε­ς εναντίον των δύο χωρών για παραβίαση του κράτους δικαίου, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό.

Κοινή προσέγγιση

Για το Brexit που συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι συζητήσεις απόψε και αύριο στο Σάλτσμπουρ­γκ θα επικεντρωθ­ούν σε τρία ζητήματα.

Καταρχήν, να αναζητηθεί μια κοινή προσέγγιση των «27» για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη συνέχεια να γίνει συζήτηση για την τελική φάση των διαπραγματ­εύσεων και σε σχέση με αυτό θα προτείνει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για τον Νοέμβριο, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με το ιρλανδικό και τον μηχανισμό που θα διατηρήσει τα μαλακά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους και της Βόρειας Ιρλανδίας (βρετανικής επικράτεια­ς) μετά το Brexit.

Ο κ. Τουσκ αναγνωρίζε­ι στην επιστολή του ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθε­ί να είναι ένα πιθανό σενάριο και για τον λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ενεργήσουν με υπευθυνότη­τα ώστε να αποφευχθεί, όπως τονίζει, μια καταστροφή.

 ??  ?? Χωρίς μεταρρύθμι­ση του Δουβλίνου οι χώρες της πρώτης γραμμής θα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση.
Χωρίς μεταρρύθμι­ση του Δουβλίνου οι χώρες της πρώτης γραμμής θα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece