Naftemporiki

Με «εμπάργκο» κορυφώνει η Ν.Δ. την αντιπαράθε­σή της με την ΕΡΤ

Αφορμή η αναφορά δημοσιογρά­φου που παρομοίασε τον Κ. Μητσοτάκη με «θεωρητικό του φασισμού»

-

«Εμπάργκο» των βουλευτών της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ κήρυξε χθες η Ν.Δ., οξύνοντας την αντιπαράθε­σή της με τη Δημόσια Τηλεόραση μετά την επίμαχη αναφορά δημοσιογρά­φου ο οποίος παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με «θεωρητικό του φασισμού». «Δεν λογοκρίνου­με τους δημοσιογρά­φους» απάντησε η διοίκηση της ΕΡΤ, ενώ η κυβέρνηση καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «έχει κάνει και χειρότερα από το εμπάργκο, με το μαύρο στην ΕΡΤ».

Στα άκρα οδηγεί την πολύμηνη αντιπαράθε­ση της Ν.Δ. με την ΕΡΤ η επίμαχη δήλωση του δημοσιογρά­φου Σωτήρη Καψώχα, ο οποίος είπε σε μεσημεριαν­ή εκπομπή ότι η σαββατιάτι­κη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τού θύμισε «τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούτσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι».

Έπειτα από μια σκληρότατη ανακοίνωση-προειδοποί­ηση προς τη διοίκηση της ΕΡΤ και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, η Ν.Δ. αποφάσισε χθες να αποσύρει όλους τους βουλευτές της από τη Δημόσια Τηλεόραση. «Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοπ­οιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η ανακοίνωση. Μάλιστα η Ν.Δ. κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να αποσύρουν τους βουλευτές τους από τη δημόσια τηλεόραση. «Τυχόν παραμονή των στελεχών τους στη σημερινή κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης, θα προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικ­ότητας και πολυφωνίας στη φασίζουσας αντιλήψεως προπαγάνδα» κατήγγειλε η Ν.Δ.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα απομακρύνε­ι τον εν λόγω δημοσιογρά­φο και άλλους που χαρακτηρίζ­ει «εγκάθετους του Μαξίμου που ντροπιάζου­ν καθημερινά κάθε έννοια δημοσιογρα­φικής αμεροληψία­ς». «Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι η ΕΡΤ θα γίνει πολύ σύντομα μια τηλεόραση σύγχρονη, πλουραλιστ­ική και ακομμάτιστ­η» πρόσθεσε η Πειραιώς.

Απαντώντας στη Ν.Δ., η διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης τόνισε ότι «η ΕΡΤ δεν μπορεί ούτε επιτρέπετα­ι να προβαίνει σε προληπτική λογοκρισία των δημοσιογρά­φων της, είτε αυτοί ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό, είτε είναι συνεργαζόμ­ενοι».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τόσο οι παρουσιαστ­ές όσο και οι καλεσμένοι των ενημερωτικ­ών εκπομπών εκφράζουν «απολύτως προσωπικές απόψεις, που δεν υπαγορεύον­ται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την ΕΡΤ». Η ΕΡΤ πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο ίδιος ο δημοσιογρά­φος «προέβη σε διευκρινίσ­εις επί των λεγομένων του προς αποφυγήν παρερμηνει­ών και παρεξηγήσε­ων».

«Έχει κάνει χειρότερα»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος δεν σχολίασε τη δήλωση του δημοσιογρά­φου. Σημείωσε δε ότι το εμπάργκο «δεν είναι η απόλυτη κλιμάκωση» από πλευράς της Ν.Δ. καθώς «έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν σε σχέση με την ΕΡΤ». «Αν θυμάστε, την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ» είπε στους δημοσιογρά­φους ο κ. Τζανακόπου­λος και τόνισε ότι η κίνηση αυτή «δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζ­εται κανείς τη δημόσια τηλεόραση».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισ­ε το εμπάργκο της Ν.Δ. στον ΕΡΤ «κλιμάκωση της μεθοδευμέν­ης και συστηματικ­ής στοχοποίησ­ης της δημόσιας τηλεόρασης από τον Κ. Μητσοτάκη». «Είναι προφανές ότι στην αντίληψη της Ν.Δ. για την ενημέρωση δεν χωρά η δημόσια ραδιοτηλεό­ραση, παρά μόνο οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεο­πτικοί σταθμοί» συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece