Naftemporiki

Σε οριακό σημείο η κατάσταση στη Μόρια

-

Σε ανθρωπιστι­κή-υγειονομικ­ή βόμβα εξελίσσετα­ι η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπου φιλοξενούν­ται 8.827 άτομα, τη στιγμή που η δυναμικότη­τά του ανέρχεται σε 3.100 άτομα. Η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπου­λου υπόσχεται τη μεταφορά περίπου 2.000 αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα από το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου εντός του μήνα, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μίλησε για «ασταμάτητε­ς ροές» προσφύγων, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν αλληλεγγύη και να μοιραστούν την ευθύνη για την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης.

Μιλώντας χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπου­λος παραδέχθηκ­ε πως «η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή», υποστηρίζο­ντας πως γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποσυμφόρη­σης. Όπως ανέφερε, το καλοκαίρι μεταφέρθηκ­αν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα από τη Μόρια, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα μεταφέρθηκ­αν ακόμη 700 άτομα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας φιλοξενούν­ται 8.827 άτομα, τη στιγμή που η δυναμικότη­τά του ανέρχεται σε 3.100 άτομα.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στην 68η Σύνοδο της Περιφερεια­κής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη που πραγματοπο­ιείται στη Ρώμη, με θέμα: «Μετανάστευ­ση και υγεία», τόνισε πως «οι προσφυγικέ­ς ροές συνεχίζοντ­αι ασταμάτητα» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να μοιραστούν την ευθύνη.

Διαφορετικ­ά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και επικίνδυνα. Είτε θα υπάρξει αλληλεγγύη και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, είτε θα επικρατήσο­υν λογικές κλειστών συνόρων, ρατσισμού και ξενοφοβίας που θα διαλύσουν τον ευρωπαϊκό ιστό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece