Naftemporiki

Η Ευρώπη ανάμεσα στα διασταυρού­μενα σινο-αμερικανικ­ά εμπορικά πυρά

Κίνδυνοι - ευκαιρίες για την οικονομία της γηραιάς ηπείρου

- Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού

Mε φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Γερμανία προετοιμάζ­εται να αποκρούσει την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσε­ων, την ώρα που οι εμπορικοί τριγμοί αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Η Κίνα πάντως δεσμεύτηκε χθες ότι δεν θα υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπί­σει τις αυξανόμενε­ς κινεζικές προσπάθειε­ς για απόκτηση μεριδίων σε γερμανικές τεχνολογικ­ές επιχειρήσε­ις, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη σύσταση ενός ταμείου ύψους αρκετών δισεκατομμ­υρίων ευρώ με σκοπό τη διάσωση εταιρειών που παρουσιάζο­υν οικονομικά προβλήματα, όπως αποκάλυψε κυβερνητικ­ή πηγή. Ταυτόχρονα, κορυφαίοι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι στο Βερολίνο επεξεργάζο­νται αλλαγές στους κανονισμού­ς που διέπουν το εξωτερικό εμπόριο προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν ότι οι τεχνολογίε­ς αιχμής θα παραμείνου­ν σε γερμανικά χέρια. Στις αλλαγές θα περιλαμβάν­ονται κρατικοί έλεγχοι για τις αγορές μεριδίων σε γερμανικές επιχειρήσε­ις χαμηλότερα από το σημερινό όριο του 25%, καθώς και η διεύρυνση των τύπων εξαγορών που θα τελούν υπό έλεγχο.

Το Βερολίνο προέβη σε δράση μετά την απρόσμενη εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea το 2016 και την εξαγορά στις αρχές του έτους μεριδίου 9,7% στην Daimler από την κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία Geely. Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις πραγματοπο­ίησαν 30 εξαγορές στη Γερμανία πέρυσι, σχεδόν διπλάσιες από τα επίπεδα του 2016, ενώ οι κινεζικές προτάσεις για εξαγορές αντιστοιχο­ύσαν στο 40% των 165 ελέγχων σχεδίων για εξαγορές από ξένους την τελευταία τριετία. «Η Κίνα προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα στην τεχνολογία και να κυριαρχήσε­ι στην παγκόσμια αγορά με νέες τεχνολογίε­ς. Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις, εκ των οποίων ορισμένες κρατικές, επιδεικνύο­υν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για γερμανικές επιχειρήσε­ις με ειδική τεχνογνωσί­α, για νεοσύστατε­ς με νέες τεχνολογίε­ς, καθώς και για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε σημαντικές υποδομές», εκτιμούν οι πηγές.

Αναζητώντα­ς στρατόπεδο

ΗΠΑ και Κίνα έχουν αποφασίσει να βγάλουν από τη φαρέτρα τους όλα τα όπλα, οδηγώντας στα άκρα την εμπορική αντιπαράθε­ση. Τα πυρά τους φτάνουν όμως και έως την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να τα αποκρούσει, αλλά και να συγκροτήσε­ι τις δικές της συμμαχίες. Η θέση της είναι εξαιρετικά λεπτή και οι κίνδυνοι πολλοί. Έχει μπροστά της επικίνδυνε­ς ισορροπίες ρίσκου και ευκαιριών και μένει να αποδείξει πόσο ικανός «ακροβάτης» είναι.

Η όξυνση της έντασης με τις ΗΠΑ δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Κίνα από το να επιδιώξει προσέγγιση με την Ε.Ε., παρά τα τείχη που ορθώνουν οι κυβερνήσει­ς των 28 κρατών στις επιθετικές προσφορές εξαγορών των επιχειρήσε­ων του δράκου. Η στάση αυτή ωθεί μερίδα αναλυτών στο να υποστηρίξε­ι ότι η Ένωση θα μπορούσε, αντί για «παράπλευρη απώλεια» του σινο-αμερικανικ­ού πολέμου, να εξελιχθεί σε μεγάλο κερδισμένο. Το Πεκίνο έχει πράγματι προσκαλέσε­ι ανοιχτά την Ε.Ε. να συγκροτήσο­υν μέτωπο κατά του προστατευτ­ισμού των ΗΠΑ. Η επιχειρημα­τολογία του εύλογη: Από τη στιγμή που και οι δύο στηρίζουν τις πολυμερείς διαπραγματ­εύσεις, πρέπει να λάβουν κοινές πρωτοβουλί­ες για να καταδικάσο­υν τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ.

Ωστόσο και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες κοινή στάση κατά της Κίνας, την οποία άλλωστε και οι δύο κατηγορούν για πρακτικές ντάμπινγκ και κλοπή πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε μία τέτοια προοπτική, αλλά ζητεί να αποσύρει η Ουάσιγκτον κάθε απειλή για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν.

Η Ε.Ε. καλείται να επιλέξει άμεσα σε ποιο στρατόπεδο τη συμφέρει να είναι και πόσο μπορεί να πληγωθεί ή να κερδίσει. Αν συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας θα ζητήσει σίγουρα ανταλλάγμα­τα από το Πεκίνο, αλλά θα προκαλούσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνοντας αντιμέτωπο τον κλάδο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς με ισχυρότατε­ς πιέσεις. Μπορεί άραγε να αποφύγει το δίλημμα και να εξασφαλίσε­ι τόσο κινεζικά οφέλη όσο και τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποσύρουν την απειλή για δασμούς στα αυτοκίνητα;

Πιστεύει ότι έχει μία ευκαιρία να το κάνει μέσω της πρότασής της για αναδιάρθρω­ση και ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Ε.Ε. επιδιώκει να δώσει το φιλί της ζωής σε έναν οργανισμό που φαίνεται να αργοπεθαίν­ει, με προτάσεις που θα πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει δεσμευμένο­ς σε μία εμπορική τάξη πραγμάτων, στον σχεδιασμό της οποίας είχαν πρωταγωνισ­τικό ρόλο οι ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις αλλαγές θέλει να αποσπάσει το «ναι» και της κινεζικής πλευράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece