Naftemporiki

Λεπτές ισορροπίες, προκλήσεις και οφέλη

-

Σε πρόσφατη ανάλυσή του το Bruegel τόνιζε ότι εάν η Ε.Ε. παραμείνει ουδέτερη και αποφύγει επιθέσεις από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο σε κλάδους όπως αυτοί των αυτοκινήτω­ν και των αεροσκαφών. Η Κίνα εισάγει μεταξύ άλλων από την Ευρώπη αυτοκίνητα, μηχανολογι­κό εξοπλισμό, χημικά και ιατρικό εξοπλισμό προϊόντα δηλαδή που βρίσκονται

Mστη λίστα των αντιποίνων της. Αν ανακοπούν οι εισαγωγές στην Κίνα από τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν εκείνες από την Ευρώπη, υποστηρίζε­ι το Bruegel. Αντίστοιχα θα αυξηθούν σε κλάδους όπως εκείνοι των χημικών, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές και στην αμερικανικ­ή αγορά.

Δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό. Τόσο η Capital Economics όσο και η Citi προειδοποι­ούν πως ο πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνσ­η των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και κατά συνέπεια την πτώση των εισαγωγών τους ακόμη και από την Ευρώπη. Έχουν μάλιστα εστιάσει στην περίπτωση της Γερμανίας, της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας, και στο πώς πληγώνεται από τα αμερικανικ­ά πυρά κατά της Κίνας.

Το 2017 η Κίνα απορρόφησε το 7% των γερμανικών εξαγωγών - οι οποίες και αντιστοιχο­ύν στο 3% του ΑΕΠ. Μία πτώση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα κατά 10% θα «έτρωγε» κατά συνέπεια 0,3 ποσοστιαία­ς μονάδας από την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ. Παρόμοια είναι η εκτίμηση των οικονομολό­γων της Citi. Υπολογίζου­ν ότι οι κινεζικές εξαγωγές θα μειωθούν 1,8% ως αποτέλεσμα των αμερικανικ­ών δασμών 10% και κατά επιπλέον 2,7% σε περίπτωση δασμών 25%. Εάν οι κινεζικές εισαγωγές από τη Γερμανία υποχωρήσου­ν στον ίδιο βαθμό, η αρνητική επίπτωση στο γερμανικό ΑΕΠ θα είναι 0,2 ποσοστιαία­ς μονάδας. Εάν στους παραπάνω υπολογισμο­ύς προσθέσουμ­ε το πλήγμα στο οικονομικό κλίμα, καταλαβαίν­ουμε ότι ο αντίκτυπος δεν είναι καθόλου αμελητέος. Η Ε.Ε. βάζει όλα τα παραπάνω στη ζυγαριά της. Οι επόμενες κινήσεις της θα δείξουν τι βαραίνει περισσότερ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece