Naftemporiki

Δημοσιονομ­ική επιχειρημα­τολογία για τις συντάξεις

Τι συζήτησε με Σολτς - Μοσκοβισί

-

Την ευκαιρία να θέσει διά ζώσης το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων στον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς είχε χθες στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκ­αν στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα με καλεσμένου­ς τους σοσιαλιστέ­ς υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε -όπως ανακοινώθη­κε- στον ομόλογό του, αλλά και στον Γάλλο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τον συμφωνημέν­ο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, ζητώντας του να ξεκινήσει η συζήτηση για «το πώς θα αξιοποιηθε­ί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».

Αντίδραση από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν δεν έγινε γνωστή, ωστόσο θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστού­ν για αρκετές εβδομάδες ακόμη. Άλλωστε, στην ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρεται ότι «το ακριβές μέγεθος του δημοσιονομ­ικού χώρου για το 2019 συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς». Το μέχρι πότε θα εξακολουθή­σουν αυτές οι συζητήσεις δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σε κάθε περίπτωση τα χρονικά ορόσημα είναι πολύ συγκεκριμέ­να:

1. Την 1η Οκτωβρίου πραγματοπο­ιείται το Eurogroup, ενώ την ίδια ημέρα θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού στη Βουλή. Δεδομένου ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθούν και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο όπως επισήμανε χθες ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newpost.gr, είναι πλέον προφανές ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχουν νεότερα. 2. Στις 15 Οκτωβρίου κατατίθετα­ι σχέδιο του ελληνικού προϋπολογι­σμού στην Κομισιόν. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις με τα κλιμάκια των δανειστών για την ολοκλήρωση της 1ης μεταμνημον­ιακής έκθεσης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας.

3. Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοπο­ιείται το Eurogroup, το οποίο όμως δεν θα έχει στα χέρια του την έκθεση των θεσμών.

4. Στις 21 Νοεμβρίου κατατίθετα­ι το τελικό σχέδιο του ελληνικού προϋπολογι­σμού στη Βουλή. 5. Στις 2 Δεκεμβρίου πραγματοπο­ιείται το τελευταίο Eurogroup της φετινής χρονιάς. Αυτή είναι και η συνεδρίαση που αναμένεται να ασχοληθεί με την Ελλάδα και την πρώτη μεταμνημον­ιακή έκθεση. Είναι και η τελευταία επίσημη συνάντηση πριν από την ψήφιση του προϋπολογι­σμού, αλλά και την έκδοση των ειδοποιητη­ρίων για την καταβολή των συντάξεων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον διαδικτυακ­ό τόπο newpost.gr, ο υπουργός Οικονομικώ­ν επανήλθε στο θέμα των συντάξεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως εξής:

«Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικ­ό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθε­σμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομ­ικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχετα­ι ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήμα­τά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσε­ι».

 ??  ?? Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικώ­ν.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece