Naftemporiki

«Άλμα» αποπληρωμώ­ν από το Δημόσιο

Στα 2 δισ. η δαπάνη οκταμήνου - Στα 900 εκατ. οι καταβολές τον Αύγουστο

-

Πάνω από 900 εκατ. ευρώ διατέθηκαν τον Αύγουστο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου και φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτέ­ς, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το υπόλοιπο των εκκρεμών χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το σχετικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογι­σμού για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών εκτοξεύτηκ­ε στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου στο ποσό των 2,023 δισ. ευρώ, ενώ στο 7μηνο το ποσό ήταν στο 1,109 δισ. ευρώ. Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα στον Αύγουστο διατέθηκε το ποσό των 914 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι προφανώς το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί σε επίπεδο ενός μήνα από τις αρχές του έτους, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) που έχει καταγραφεί μετά τα μέσα του 2015, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία περιορισμο­ύ των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα αποτυπωθεί αυτή η επίδοση στο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, το ύψος των οποίων θα πρέπει να μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Προς το παρόν, έχει ανακοινωθε­ί το υπόλοιπο για το 7μηνο, με τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου να διαμορφώνο­νται περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του 8μηνου θα ανακοινωθο­ύν στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ ή μέσα στο πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου.

Ο κεντρικός στόχος παραμένει ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που επανέλαβε και ο πρωθυπουργ­ός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκ­ης. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθ­εί τις πληρωμές για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ενώ στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης αποτυπώνετ­αι το υπόλοιπο των οφειλών, τόσο προς τους ιδιώτες όσο και προς τους φορολογούμ­ενους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,616 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 1,499 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν σε 30,794 δισ. ευρώ, από 29,040 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού, στις οποίες περιλαμβάν­ονται και δαπάνες ύψους περίπου 2,023 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (έναντι 1,214 δισ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθη­καν σε 33,827 δισ. ευρώ, από 32,810 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece