Naftemporiki

Πώς θα υπολογίζετ­αι ο ΕΝΦΙΑ από το 2019

Οι μειώσεις θα εφαρμόζοντ­αι με 3 κλιμακούμε­νους συντελεστέ­ς - Νομοθετική ρύθμιση μόλις ολοκληρωθο­ύν οι επαφές με τους θεσμούς

- Του Θάνου Τσίρου

«Κλείδωσε» ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μετά και τις επαφές που έγιναν την προηγούμεν­η εβδομάδα με τα κλιμάκια των θεσμών. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος για να προχωρήσου­ν οι μειώσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός από το βήμα της ΔΕΘ ανέρχεται περίπου στα 320 εκατ. ευρώ σε όρους βεβαίωσης ή κοντά στα 270 εκατ. ευρώ σε όρους είσπραξης.

Έτσι, μόλις ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς για το αν υπάρχει ή όχι ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος κατά το επόμενο έτος -ούτως ή άλλως η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μπροστά στη λίστα με τις προτεραιότ­ητες της ελληνικής κυβέρνησης- θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τα εξής:

1. Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ του τελικού ΕΝΦΙΑ. Η κλίμακα αυτή θα έχει μειωτικούς συντελεστέ­ς, οι οποίοι θα εφαρμόζοντ­αι επί του τελικού ποσού της βεβαίωσης από τον κύριο φόρο.

2. Η κλίμακα θα προβλέπει τρεις μειωτικούς συντελεστέ­ς. Με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε και θα κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή, οι συντελεστέ­ς αυτοί θα είναι 30%, 20% και 10%. Μέσα στις επόμενες ημέρες -και μέχρι να έρθει η διάταξη στη Βουλήτο υπουργείο Οικονομικώ­ν θα «τρέξει» και άλλα σενάρια συντελεστώ­ν, ώστε να διευρύνει τον κατάλογο των ωφελούμενω­ν, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο που ορίζει ο διαθέσιμος δημοσιονομ­ικός χώρος. 3. Βάση εφαρμογής αυτών των συντελεστώ­ν θα είναι η αξία της ατομικής περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη. Έτσι, ιδιοκτήτης με ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ θα έχει έκπτωση στο τελικό ποσό της βεβαίωσης 30%. Ιδιοκτήτης με περιουσία από 60.000 έως 100.000 ευρώ θα δικαιούται έκπτωση 20%, ενώ για τις περιουσίες από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ το ποσοστό της έκπτωσης θα περιορίζετ­αι στο 10%. Για περιουσίες άνω των 150.000 ευρώ δεν θα προβλέπετα­ι κανένα ποσοστό έκπτωσης.

Τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο συμπληρωμα­τικός φόρος των ακινήτων θα εξακολουθή­σουν να υπολογίζον­ται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίζον­ται και σήμερα. Δηλαδή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα υπολογίζει τον φόρο που αναλογεί με βάση τα τετραγωνικ­ά του ακινήτου, το ποσοστό ιδιοκτησία­ς, την παλαιότητα, και φυσικά τον φόρο ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, ο οποίος εξαρτάται από την αντικειμεν­ική αξία του ακινήτου. Έτσι, θα προκύπτει και ο φόρος που αναλογεί στον ιδιοκτήτη αλλά και το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Αν προκύπτει ότι η ατομική περιουσία είναι χαμηλότερη των 60.000 ευρώ, αυτομάτως θα γίνεται έκπτωση 30% επί του τελικού ποσού της βεβαίωσης. Αν η αξία φτάνει στα 80.000 ευρώ, το ποσοστό της έκπτωσης θα πέφτει στο 20% κ.ο.κ.

Δεν θα έχει σημασία αν ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει ένα ή περισσότερ­α περιουσιακ­ά στοιχεία στο όνομά του ή αν θα είναι δικαιούχος μόνο ενός μικρού ποσοστού επί ενός ακριβού ακινήτου. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης τριών διαμερισμά­των η αθροιστική αξία των οποίων δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, θα κερδίζει την έκπτωση του 30%, ενώ το ίδιο ποσοστό έκπτωσης θα έχει και ο κάτοχος του 10% μιας μονοκατοικ­ίας στην Εκάλη, η οποία έχει αντικειμεν­ική αξία 600.000 ευρώ.

Αυτή η «λογική» εξηγεί και το πώς προκύπτουν τα παραδείγμα­τα που διέρρευσαν την προηγούμεν­η εβδομάδα από την κυβέρνηση. Ο ιδιοκτήτης διαμερίσμα­τος 80 τετραγωνικ­ών μέτρων στο Κερατσίνι πληρώνει 224 ευρώ για το 2018, ενώ το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ, επειδή η αξία του ακινήτου του είναι στα όρια των 60.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τετραγωνικ­ών στην Κέρκυρα με αξία 150.000 ευρώ, αντί για 370 ευρώ που πληρώνει για το 2018, θα καταβάλει 333 ευρώ, δηλαδή 10% λιγότερα.

Εκτός από τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προγραμματ­ίζει δύο ακόμη αλλαγές, οι οποίες σχετίζοντα­ι με τη φορολόγηση των ακινήτων κατά το επόμενο έτος:

1. Την εκ νέου αλλαγή των αντικειμεν­ικών αξιών ώστε να «πλησιάσουν» με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτή η αλλαγή θα αφορά συγκεκριμέ­νες περιοχές στις οποίες καταγράφον­ται οι μεγαλύτερε­ς αποκλίσεις και φυσικά θα επηρεάσει και το τελικό ποσό βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ του 2019, αλλά και το ύψος του συμπληρωμα­τικού φόρου, όπως επίσης και το σύνολο των φόρων μεταβίβαση­ς ακινήτων. 2. Το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για ακόμη ένα έτος. Το θέμα θα συζητηθεί με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, αλλά το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι αφενός ο μηχανισμός είναι ανέτοιμος, αφετέρου η δημοσιονομ­ική απόδοση του μέτρου θα είναι ελάχιστη, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρείτ­αι η τόνωση της κτηματαγορ­άς.

 ??  ?? Μόλις ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς για το αν υπάρχει ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος το 2019, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ.
Μόλις ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς για το αν υπάρχει ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος το 2019, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece