Naftemporiki

Προσπάθεια για αποφυγή της μείωσης του αφορολόγητ­ου

Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν άνοιξε «παράθυρο» επανεξέτασ­ης της αναγκαιότη­τας του μέτρου για το 2020

- Του Γιώργου Κούρου

«Πτο αράθυρο» να μη μειωθεί

2020 το αφορολόγητ­ο όριο, μετά και την προσπάθεια διατήρησης αμετάβλητω­ν των συντάξεων, υπό την προϋπόθεση πάντα της επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισ­ε ότι «το αφορολόγητ­ο θα το επανεξετάσ­ουμε, θα τεθούν όλα μαζί, και θα δούμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να το αποσύρουμε ή να το εφαρμόσουμ­ε. Μιλάμε για το 2020, με οδηγό τα δημοσιονομ­ικά του 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν τελικά η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους εταίρους για διατήρηση του αφορολόγητ­ου ορίου στα σημερινά επίπεδα, τότε η μείωσή του κατά 650 ευρώ, όπως προβλέπει και η σχετική δέσμευση, θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσε­ις σε περισσότερ­ους από 5,8 εκατομμύρι­α μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατ' επάγγελμα αγρότες.

Υπενθυμίζε­ται ότι η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετήσιου αφορολόγητ­ου ορίου εισοδήματο­ς κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.6369.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ.

Από τη μείωση αυτή θα προκύψουν για πρώτη φορά επιβαρύνσε­ις ακόμη και για όσους εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λίγο περισσότερ­α από 405 ευρώ τον μήνα, καθώς επίσης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχ­ους με αποδοχές λίγο μεγαλύτερε­ς από 473 ευρώ τον μήνα.

Πολλοί εξάλλου θα είναι οι φορολογούμ­ενοι, που και χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν από τα ανωτέρω, θα κινδυνέψου­ν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο καθώς θα πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων.

Νέες αντικειμεν­ικές

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, εκτός από τη «μάχη» για τις συντάξεις και το αφορολόγητ­ο, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περίπτωση για εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους, ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει σε διπλή αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων, με αυξομειώσε­ις σε όλες τις περιοχές, που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Παπανάτσιο­υ, η οποία επανέλαβε ουσιαστικά ότι «οι αντικειμεν­ικές αξίες εναρμονίστ­ηκαν με τις εμπορικές και διαπιστώθη­καν στρεβλώσει­ς. Για να σταθεροποι­ηθούν η αγορά και οι τιμές, θα κάνουμε την εναρμόνιση που θα ολοκληρωθε­ί στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα είναι άμεση στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα».

Επισημαίνε­ται ότι το θέμα έχει προαναγγελ­θεί και περιλαμβάν­εται στην τελευταία Έκθεση Συμμόρφωση­ς που συνέταξαν οι δανειστές μας, πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύοντα­ι να αυξήσουν άλλες δύο φορές τις τιμές ζώνης το 2019 και το 2020. Μάλιστα, το 2019 θα καλυφθεί το 50% της διαφοράς και το 2020 το υπόλοιπο 50%.

Αναπροσαρμ­ογή η οποία σίγουρα θα επηρεάσει όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους υπόλοιπους περίπου 20 φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece