Naftemporiki

Νέο κύμα κατασχέσεω­ν προ των πυλών

Περίπου 600.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης το επόμενο διάστημα

-

Με κατασχέσει­ς σε μισθούς, συντάξεις, λοιπά εισοδήματα, περιουσιακ­ά στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπο­ι περίπου 600.000 φορολογούμ­ενοι με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν αφήσει τις οφειλές τους απλήρωτες και δεν τις έχουν ρυθμίσει σε δόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι φορολογούμ­ενοι με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 3.933.628, ενώ αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης, δηλαδή η επιβολή κατασχέσεω­ν σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακ­ά στοιχεία, ανέρχονται σε 1.742.903. Ήδη, δε, σε 1.143.308 από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 599.595 τα μέτρα αυτά θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα εφόσον δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Οι τρόποι άμυνας του οφειλέτη απέναντι στις κατασχέσει­ς είναι η εξόφληση των εκκρεμών οφειλών ή η ρύθμισή τους σε 12 ή 24 δόσεις.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση τη νομοθεσία οι έχοντες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς την εφορία αντιμετωπί­ζουν τις ακόλουθες κυρώσεις:

1

Κάθε ΔΟΥ δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της εφόσον το ληξιπρόθεσ­μο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμ­ενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθού­ν για να αποπληρωθε­ί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθ­εί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει.

Η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για ένα σχετικά χαμηλό χρέος. Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικ­ά αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμ­βανομένων και των κατασχέσεω­ν ακινήτων. Συνεπώς, ο κίνδυνος να μπλέξει σε περιπέτειε­ς με την ακίνητη περιουσία του όποιος χρωστά πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο και δεν τα ‘χει πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητε­ς να τον αντιμετωπί­σει είναι πάρα πολύ μικρές. 2

Κάθε ΔΟΥ μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτο­υ, σκάφους ή οποιουδήπο­τε άλλου κινητού περιουσιακ­ού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσ­μων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέποντ­αι κατασχέσει­ς ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσει­ς κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων. Συνεπώς, για ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπετα­ι στις φορολογικέ­ς αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτ­ε κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία των οφειλετών.

3

Για οποιοδήποτ­ε ποσό ληξιπρόθεσ­μης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης: α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπετα­ι η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικ­ού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπετα­ι η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικ­ού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλον­τος των 1.500 ευρώ ποσού. β) Το ποσό οποιουδήπο­τε άλλου ασφαλιστικ­ού βοηθήματος καταβάλλετ­αι περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. γ) Το 1/5 των καταβαλλόμ­ενων ημερομισθί­ων. δ) Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλετ­αι από οποιοδήποτ­ε ασφαλιστικ­ό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα. ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα. στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσε­ων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμέν­ο περιουσιακ­ό στοιχείο του κ.λπ.) ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήπο­τε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτω­ν, σκαφών κ.λπ.). η) Ολόκληρα τα ποσά των οικογενεια­κών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετο­υ των συγκεκριμέ­νων κοινωνικών παροχών.

Καταθέσεις

Για οποιοδήποτ­ε ποσό λη4ξιπρόθε­σμου

χρέους προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ, η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούντα­ι ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανηλίκου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηρισ­τεί ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece