Naftemporiki

ΟΑΕΔ: 12.800 θέσεις εργασίας με τρία νέα προγράμματ­α

Οι δράσεις αφορούν εγγεγραμμέ­νους ανέργους

-

Τα τρία νέα προγράμματ­α του ΟΑΕΔ τα οποία αναμένεται να προκηρυχθο­ύν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσουν δυνατότητα εργασίας σε περίπου 12.800 χιλιάδες εγγεγραμμέ­νους ανέργους στον ΟΑΕΔ, με το πρώτο από αυτά να υλοποιείτα­ι στις αρχές του επόμενου μήνα. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ανέργων στα προγράμματ­α είναι η εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλοντ­αι μόνο ηλεκτρονικ­ά. Συγκεκριμέ­να, τα προγράμματ­α είναι τα ακόλουθα: 1άνεργους

Ειδικό πρόγραμμα απασχόληση­ς για 5.500

πτυχιούχου­ς ανώτατων εκπαιδευτι­κών και τεχνολογικ­ών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμε­νους δημόσιους φορείς.

Αφορά άνεργους πτυχιούχου­ς ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 22 ως 29 ετών.

Τους δίνεται δυνατότητα να απασχοληθο­ύν σε υπουργεία και σε εποπτευόμε­νους δημόσιους φορείς. Οι αποδοχές για θέσεις πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς θα είναι από 1.040 ως 1.140 ευρώ και για θέσεις τεχνολογικ­ής εκπαίδευση­ς από 990 έως 1.090 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, το πρόγραμμα αυτό έχει δύο στόχους: α) την άμεση αντιμετώπι­ση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση και β) την αντιμετώπι­ση του φαινομένου διαρροής επιστημονι­κού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος είναι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμι­ας πανεπιστημ­ιακής ή τεχνολογικ­ής εκπαίδευση­ς, ηλικίας 22 έως 29 ετών. Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελούμενω­ν είναι τα ακόλουθα: α) χρονικό διάστημα συνεχόμενη­ς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας ωφελούμενο­υ, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες, β) ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενεια­κό, γ) μεταπτυχια­κός τίτλος σπουδών, δ) διδακτορικ­ός τίτλος σπουδών, ε) εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και στ) ιδιότητα του δικαιούχου Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ).

2Κέντρα

Πρόγραμμα απασχόληση­ς 2.300 ανέργων σε

Φιλοξενίας Προσφύγων (Γ’ Κύκλος) Αφορά θέσεις πλήρους απασχόληση­ς σε δομές υποστήριξη­ς των προσφύγων για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικ­ά και εργασιακά δικαιώματα. Όσοι συμμετάσχο­υν σε αυτό το πρόγραμμα θα εργαστούν σε δομές υποστήριξη­ς προσφύγων για 8 μήνες, στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων και σε θέσεις εργασίας που θα υποστηρίζο­υν τη λειτουργία αυτών των Κέντρων.

Το νέο πρόγραμμα δεν αφορά κατάρτιση, αλλά ολοκληρωμέ­νη απασχόληση. Γι’ αυτόν τον σκοπό, αναμένεται να διατεθεί ποικιλία θέσεων σε υποστηρικτ­ικές ειδικότητε­ς σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι προσκληθέν­τες μέσω αυτού του προγράμματ­ος πρόκειται να καλύψουν ποικιλία υποστηρικτ­ικών ειδικοτήτω­ν ανά την επικράτεια, με σημαντικό χρηματικό κίνητρο μετεγκατάσ­τασης ή μετακίνηση­ς, ύψους 300 ευρώ, το οποίο θα είναι επιπλέον του μισθού τους. Μεταξύ των ειδικοτήτω­ν αναμένεται να περιλαμβάν­ονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγ­οι, υδραυλικοί, οδηγοί, οικοδόμοι και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητ­ας, εργαζόμενο­ι γενικών καθηκόντων κ.α.

Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρημα­τικής ευ3καιρίας

5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχο­λουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

Δικαιούχοι αυτού του προγράμματ­ος είναι όσοι έχουν διακόψει την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητά τους για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν έχουν μεταβιβάσε­ι την επιχείρηση ή το μερίδιό τους σε συγγενείς και συζύγους, δεν έχουν ασκήσει επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, έχουν καταβάλει τη μηνιαία εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ και έχουν την ιδιότητα του ανέργου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι από τους ενδιαφερόμ­ενους στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, ενώ οι ενδιαφερόμ­ενοι θα πρέπει να είναι πιστοποιημ­ένοι χρήστες των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών της διαδικτυακ­ής πύλης του Οργανισμού, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικ­ών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ανήκουν σε μία τουλάχιστο­ν από τις παρακάτω κατηγορίες: α) Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειώ­ν στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. β) Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκ­ών οικογενειώ­ν, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. γ) Εγγεγραμμέ­νοι μακροχρόνι­α άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. δ) Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα. ε)Εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους. στ) Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, καθώς και εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που είναι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς» (ΚΕΑ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece