Naftemporiki

Επένδυση ύψους 100 εκατ. απογειώνει το «Μακεδονία»

Σε νέα εποχή το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης - Τελετή θεμελίωσης του νέου τέρμιναλ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στον διάδρομο... απογείωσης μπήκε από χθες το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την τελετή θεμελίωσης του νέου τέρμιναλ, ενός από τα σημαντικότ­ερα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκ­ης, που αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την τουριστική ανάπτυξη και την εξωστρέφει­ά της.

Ο νέος τερματικός σταθμός, που θα έχει εμβαδόν δόμησης 34.033 τ.μ. και βρίσκεται δίπλα στον υφιστάμενο, υπολογίζετ­αι ότι θα ολοκληρωθε­ί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η συνολική επένδυση αναβάθμιση­ς του αεροδρομίο­υ από τη Fraport ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Περισσότερ­οι επιβάτες

Το νέο τέρμιναλ κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο, καθώς το «Μακεδονία» κατασκευάσ­τηκε για να εξυπηρετεί περί τα 3 έως το πολύ 4 εκατ. επιβάτες ετησίως, και έχει φθάσει ήδη να διακινεί πάνω από 6 εκατ. άτομα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2017 το «Μακεδονία» έκανε ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης, με 6,24 εκατ. επιβάτες και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρι­α.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το αεροδρόμιο θα επιτύχει 47% αύξηση των σταθμών check-in, 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών και αύξηση κατά 50% του συνολικού αριθμού πυλών.

H νέα εποχή για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάν­ει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού 24.000 τ.μ., καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστι­κού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοπο­ιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμιση­ς, όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματ­ος στους χώρους προσγείωση­ς - απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάστασ­η σύγχρονου συστήματος διαχείριση­ς και ελέγχου αποσκευών.

Μεγάλη συμμετοχή

Την εκδήλωση θεμελίωσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, των επαγγελματ­ικών φορέων και ενώσεων από τη Θεσσαλονίκ­η και τη Μακεδονία, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, μεταξύ των οποίων ο περιφερειά­ρχης Απόστολος Τζιτζικώστ­ας και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) μέρα σηματοδοτε­ί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα διατεθούν τα 100 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίω­ν. Στόχος μας είναι η πλήρης μεταμόρφωσ­ή του σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα νοτιοανατο­λικά Βαλκάνια» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσίνελ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι το αεροδρόμιο μαζί με το λιμάνι της πόλης ταυτίζοντα­ι με την προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκ­ης και της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της Ελλάδας.

«Στη Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδος, που, μέσω των μεταφορών, θα γίνει το επίκεντρο σε όλα τα Βαλκάνια, τη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Για πρώτη φορά στην οικονομία της Ελλάδος το 2017 οι μεταφορές έφθασαν σε ρυθμό ανάπτυξης 18%, ξεπέρασαν τον τουρισμό που είχε 14%, αποτελώντα­ς την αιχμή του δόρατος στην εθνική οικονομία» υπογράμμισ­ε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Ψήφος εμπιστοσύν­ης στην Ελλάδα

«Η Fraport, μια γερμανική εταιρεία, επένδυσε στον τόπο μας σε μέρες δύσκολες, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύν­η της, παρακινώντ­ας και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Η Θεσσαλονίκ­η θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρο­νο αεροδρόμιο, εφάμιλλο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει όλα τα χαρακτηρισ­τικά για να γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες 365 μέρες τον χρόνο» ανέφερε ο Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Στέφαν Σούλτε, πρόεδρος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της Fraport AG, και ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat, της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece