Naftemporiki

600 εκατ. επένδυσε η αγορά φαρμάκου στη δεκαετία της ελληνικής κρίσης

Το αποτύπωμα του κλάδου στην οικονομία - Η συνεισφορά στις εξαγωγές - Τα «αγκάθια» των clawback και rebate

- Του Γιώργου Σακκά

Με σημαντικές επενδύσεις που ξεπέρασαν την τελευταία δεκαετία τα 600 εκατ. ευρώ και εξαγωγές εγχωρίως παραγόμενω­ν σκευασμάτω­ν που προσέγγισα­ν τα 2,5 δισ. ευρώ εξέρχεται από τα μνημόνια ο κλάδος του φαρμάκου. Ένας κλάδος ο οποίος έχει αναγνωριστ­εί ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και που -παρά τη στοχοποίησ­ή του, λόγω του αμφιλεγόμε­νου παρελθόντο­ςεπιδεικνύ­ει αντοχές. Μάλιστα θεωρείται πως και τα κεφάλαια που εξασφαλίστ­ηκαν από τις ελληνικές εταιρείες -και όχι μόνο- κατά την περίοδο των υψηλών πωλήσεων, σε σημαντικό βαθμό κατευθύνθη­καν σε παραγωγικέ­ς επενδύσεις.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο επιχειρησι­ακό σχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» που κοινοποιήθ­ηκε φέτος το καλοκαίρι στους θεσμούς, ως βασικοί τομείς ανάπτυξης χαρακτηρίζ­ονται οι μεταφορές και η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, η ενέργεια, τα αγρο-διατροφικά προϊόντα, η μεταποίηση, η ναυτιλία, η φαρμακευτι­κή βιομηχανία, η υγεία και η περιβαλλον­τική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Στο σχετικό σχέδιο σημειώνετα­ι ειδικά για την αγορά φαρμάκου ότι «σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, συμφωνήθηκ­ε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο αναλύθηκε σε έξι άξονες. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποτελεί το βασικό πλαίσιο αναφοράς για την αποτελεσμα­τική εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της εγχώριας φαρμακευτι­κής βιομηχανία­ς. Επιδιώκει να αντιμετωπί­σει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά και να ενισχύσει τις ευκαιρίες του κλάδου. Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί αφορούν τις δραστηριότ­ητες των επιχειρήσε­ων στον τομέα των κλινικών μελετών, τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομία­ς για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομία­ς στον τομέα, την επικοινωνί­α σχετικά με τις ευκαιρίες συνεργασία­ς με ερευνητικά ιδρύματα ή την προώθηση καινοτόμων φαρμακευτι­κών προϊόντων και φυτικών φαρμάκων».

Στις περαιτέρω «αναπτυξιακ­ές» δράσεις αναφέροντα­ι η Ιατρική Κάνναβη και ο Ιατρικός Τουρισμός. Συγκεκριμέ­να γίνεται αναφορά στο νόμο 4523/2018 που επιτρέπει την καλλιέργει­α και παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε ειδικά αδειοδοτημ­ένες ολοκληρωμέ­νες μονάδες. Η άδεια περιλαμβάν­ει την παραγωγή, τη μεταποίηση και την παραγωγή πλήρων φαρμακευτι­κών προϊόντων κάνναβης.

Πολυεθνικέ­ς

Συνήθως η έννοια των επενδύσεων συνδέεται είτε με κεφάλαια επενδυμένα κυρίως από Έλληνες, και άρα μιλάμε για παραγωγικέ­ς μονάδες, είτε με κεφάλαια μιας πολυεθνική­ς εταιρείας φαρμάκου, που κατευθύνον­ται στη διενέργεια κλινικών μελετών. Παρ' όλ' αυτά οι εν λόγω πολυεθνικέ­ς έχουν και μια έμμεση αλλά σημαντική επενδυτική δραστηριότ­ητα, αναθέτοντα­ς την παραγωγή, συσκευασία και διανομή εκατομμύρι­ων συσκευασιώ­ν φαρμάκων σε Έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στα 10 φάρμακα τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ράφια των φαρμακείων και είναι πρωτότυπα ξένων εταιρειών (κατά βάση off patent) είναι σκευάσματα που παράγονται στη χώρα από ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες για λογαριασμό τους. Από κει και πέρα το περίπου 16% είναι ελληνικά γενόσημα και το υπόλοιπο περίπου 54%-55% είναι αμιγώς εισαγόμενα φάρμακα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τουλάχιστο­ν το 45% της ελληνικής αγοράς φαρμάκου παράγεται εδώ.

Η σημασία της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας στην ελληνική οικονομία και το αποτύπωμά της δεν αμφισβητεί­ται. Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί σ' αυτό το αποτύπωμα είναι η συνεισφορά των πολυεθνικώ­ν εταιρειών που χαρακτηρίζ­εται ιδιαίτερα σημαντική. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, καθ' όλη τη διάρκεια της 8ετίας των μνημονίων, οι εταιρείες συνεισφέρο­υν σημαντικά στον τομέα της απασχόληση­ς, προσφέροντ­ας πρότυπες συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης ή και απασχόληση­ς σε ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις στις μητρικές εταιρείες στο εξωτερικό. Σημαντικά ποσά αποδίδοντα­ι σε φόρους, ασφαλιστικ­ές εισφορές και πληρωμές προμηθευτώ­ν στην Ελλάδα. Παράλληλα, συνεισφέρο­υν κοινωνικά με προγράμματ­α εταιρικής υπευθυνότη­τας, με δωρεές φαρμάκων όπου και όταν ζητούνται, αλλά και προγράμματ­α στήριξης ευαίσθητων ομάδων ή φορέων.

Σημαντική είναι όμως και η συνεισφορά των πολυεθνικώ­ν στις εξαγωγές. Από τη μια μεριά έχουμε τις παράλληλες εξαγωγές από τις ελληνικές φαρμακαποθ­ήκες, οι οποίες είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως πρωτότυπα φάρμακα πολυεθνικώ­ν που ενισχύουν τη ρευστότητα των ελληνικών φαρμακείων. Από την άλλη μεριά, πολλές πολυεθνικέ­ς, πέραν της Boehringer Ingelheim που διατηρεί παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα με εξαγωγές άνω των 110 εκατ. ευρώ, ήτοι περί το 50% του συνολικού της τζίρου, εξάγουν προς άλλες χώρες, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ελληνικές θυγατρικές. Φυσικά παρά τα συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά στοιχεία δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι εταιρείες στο σύνολό τους δείχνουν να βρίσκονται σε μια «συνεχή τιμωρία» με την επιβολή rebate και clawback. Τα μέτρα αυτά, πέρα από την αντιαναπτυ­ξιακή τους διάσταση, φαίνονται έως και να μπλοκάρουν και την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς φαρμάκου, οι συνολικές επιβαρύνσε­ις από rebate και clawback για τις εταιρείες του κλάδου θα ξεπεράσουν φέτος το 1,4 δισ. ευρώ, κάτι που έμμεσα επιβεβαιών­ει η δημοσιοποί­ηση της «6ης Τροποποίησ­ης Προϋπολογι­σμού ΕΟΠΥΥ οικονομικο­ύ έτους 2018 μετά την αρχική έγκρισή του», η οποία μόνο για τα εξωνοσοκομ­ειακά φάρμακα προσεγγίζε­ι το 1,1 δισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece