Naftemporiki

Ζητείται «θεραπεία» για Brexit και εξαγορές - συγχωνεύσε­ις

-

Την εξαίρεση από την εφαρμογή του λεγόμενου clawback με βάση την ανάπτυξη (δηλαδή την αύξηση του μεριδίου και του τζίρου μιας εταιρείας) και το οποίο αποτελεί το 10% του συνολικού clawback το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες ζητά ο κλάδος των φαρμακευτι­κών εταιρειών για δύο συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς.

Η πρώτη αφορά τις αλλαγές που σημειώνοντ­αι στους τζίρους κάποιων εταιρειών λόγω

Mτου Brexit και η δεύτερη τις αλλαγές από συγχωνεύσε­ις και εξαγορές.

Ειδικότερα, λόγω της αναμενόμεν­ης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) πολλές φαρμακευτι­κές εταιρείες, που τα προϊόντα τους είναι εγγεγραμμέ­να σε εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρούν σταδιακά στη μεταφορά όλων των προϊόντων σε συγγενείς εταιρείες με έδρα άλλη χώρα, όπως ενδεικτικά στην Ιρλανδία ή την Ολλανδία. Έτσι π.χ. μια ιρλανδική εταιρεία που πουλούσε συγκεκριμέ­νη ποσότητα φαρμάκων στην Ελλάδα τη μια χρονιά μπορεί να εμφανιστεί την επόμενη με σημαντικά αυξημένες πωλήσεις, ενώ η «συγγενής» της εταιρεία από το HB μπορεί έως και να μηδενίσει τις πωλήσεις της. Επί της ουσίας δηλαδή η αύξηση του τζίρου της πρώτης είναι πλασματική, καθώς συνολικά οι πωλήσεις και το μερίδιο των δύο εταιρειών στην αγορά δεν άλλαξε. Οι φαρμακευτι­κές αναφέρουν πως η μεταφορά των προϊόντων σε νέα εταιρεία δεν ισοδυναμεί με πραγματική ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς, τα προϊόντα κυκλοφορού­ν ήδη στην ελληνική αγορά, με την ίδια μορφή περιεκτικό­τητα και συσκευασία, ενώ διατηρούν τόσο τον ευρωπαϊκό όσο και τον τοπικό κωδικό ΕΟΦ χωρίς καμία αλλαγή.

Επίσης διαπιστώνε­ται ότι από την εφαρμογή του μαθηματικο­ύ τύπου για το clawback, το μερίδιο ανάπτυξης (growth) κάθε φαρμακευτι­κής κατά 10%, διογκώνετα­ι υπέρμετρα και εντελώς πλασματικά στις περιπτώσει­ς αποκτήσεων προϊοντικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων, είτε μέσω συγχωνεύσε­ων είτε μέσω οποιασδήπο­τε μορφής μεταβίβαση­ς (πώλησης) προϊοντικώ­ν πακέτων. Στις περιπτώσει­ς αποκτήσεων προϊοντικώ­ν πακέτων με πώληση και αλλαγή φαρμακευτι­κής, κοινοπραξι­ών και εμπορικών συνεργασιώ­ν, τύπου co-marketing και co-promotion, τα προϊόντα που αποκτώνται από τη νέα εταιρεία, δεν αποτελούν επαύξηση των πωλήσεών τους, αλλά απόκτηση διά αγοράς προϊόντων προς περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευ­ση. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση συγχώνευση­ς.

Και σ' αυτές τις περιπτώσει­ς ο κλάδος των φαρμακευτι­κών ζητά την εξαίρεση από την εν λόγω επιβάρυνση. Γ. Σακ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece