Naftemporiki

Δεύτερες σκέψεις για τις συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Σκόπελοι στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων από την επιβολή δασμών

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο μπορεί να επιφέρει μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, εφόσον αυτός εξελιχθεί πραγματικά σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ένας από τους μεγαλύτερο­υς ναυτιλιακο­ύς οίκους στον κόσμο, η Drewry, ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζε­ι στο 4,3%, από 5,7%, τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της διακίνησης containers ανά έτος την επόμενη πενταετία, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση των προβλέψεων σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Παράλληλα οι αναλυτές της EY βάζουν στο τραπέζι και άλλα θέματα. Στο ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε πραγματικό παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, ο επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιου εμπορίου της EY, Mats Persson, προειδοποί­ησε ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα σοβαρότερα θέματα που θα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη μεταφορά φορτίων με πλοία.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι είναι πιθανό ορισμένα πλοία να μην έχουν τη δυνατότητα να πιάσουν σε κάποια λιμάνια, ενώ με το ίδιο σκεπτικό μπορεί και ναυτικοί ορισμένων εθνικοτήτω­ν να αποκλειστο­ύν από συγκεκριμέ­να χώρες.

Οι δηλώσεις του κ. Persson έγιναν μετά τις ανακοινώσε­ις του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Λίγο αργότερα η Κίνα απάντησε με επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί η επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων από κάθε χώρα. Τα τέλη που προωθούν οι ΗΠΑ είναι ύψους 10% και σύμφωνα με τις προαναγγελ­ίες θα ανέβουν στο 25% από το νέο έτος, ενώ η Κίνα έχει βάλει επιπλέον φόρους ύψους 5% με 10%.

Ο κ. Persson ενέπλεξε στην τοποθέτησή του και το Brexit, επισημαίνο­ντας ότι το Sunderland ψήφισε σε ποσοστό 61% υπέρ, παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη ασιατική αυτοκινητο­βιομηχανία έχει εκεί εργοστάσια, και τώρα είναι πιθανό να μεταφερθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπογράμμισ­ε επίσης ότι στην ουσία ο εμπορικός πόλεμος αλλά και το Brexit δεν γίνονται για οικονομικο­ύς λόγους, αλλά κυρίως για κοινωνικού­ς και πολιτικούς.

«Σήμερα είμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητ­ας», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι το χειρότερο σενάριο είναι να εγκαταλείψ­ουν οι ΗΠΑ τον παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να ακολουθήσε­ι η επιβολή νέων δασμών αλλά και επαναφορά των γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν από όλες τις πλευρές.

Μια τέτοια πιθανότητα θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, και στον ναυτιλιακό τομέα. Οι επιπτώσεις αυτές θα αφορούν καθυστερήσ­εις στα λιμάνια, αύξηση των τελωνειακώ­ν δαπανών, υψηλότερο κόστος για τα καύσιμα. Η αναμενόμεν­η άνοδος των καυσίμων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αρνητική για τη ναυτιλία, εφόσον δεν θα μπορεί να εξασφαλίσε­ι επαρκείς ναύλους για να καλύψει τη διαφορά, σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Persson.

Στον αντίποδα πάντως ανέφερε ότι είναι πιθανό οι δύο χώρες να αναζητήσου­ν νέες εμπορικές συμμαχίες προκειμένο­υ να μειώσουν τις επιπτώσεις για τις οικονομίες τους και βάσει αυτού να αναπτυχθού­ν νέες εμπορικές ρότες.

Υποβαθμίζε­ι

Υποβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων τα επόμενα πέντε χρόνια η Drewry. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, η μέση ετήσια αύξηση στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων θα κυμανθεί για τα επόμενα πέντε έτη σε 4,3%, από 5,7% που ήταν η προηγούμεν­η εκτίμηση. Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου οι εκτιμήσεις θα υποχωρήσου­ν περαιτέρω.

Όπως σημειώνει η Drewry, τους τελευταίου­ς 12 μήνες η άνοδος του θαλάσσιου εμπορίου στα containers έφτασε το 5% με 6%. Παρ’ όλα αυτά, ήδη η ανοδική πορεία επιβραδύνε­ται σταδιακά, εξαιτίας των αρνητικών προοπτικών από τον εμπορικό πόλεμο που εντείνεται.

Ένα μέρος των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα θα εξακολουθή­σει να κινείται, απλά οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερ­α, ενώ ένα άλλο μέρος των φορτίων θα σταματήσει εφόσον γίνουν ασύμφορα για τις Κινέζους εξαγωγείς.

Σε αυτή την περίπτωση θα αναζητηθού­ν νέοι εμπορικοί δρόμοι, ενώ και οι Αμερικανοί εισαγωγείς θα αναζητήσου­ν άλλες διεξόδους. Σε πρώτη φάση πάντως η Drewry εκτιμά ότι το θαλάσσιο εμπόριο θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και απλά οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς θα πληρώνουν περισσότερ­α.

 ??  ?? Σε πρώτη φάση η Drewry εκτιμά ότι το θαλάσσιο εμπόριο θα εξακολουθή­σει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και απλά οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς θα πληρώνουν περισσότερ­α.
Σε πρώτη φάση η Drewry εκτιμά ότι το θαλάσσιο εμπόριο θα εξακολουθή­σει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και απλά οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς θα πληρώνουν περισσότερ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece