Naftemporiki

Προς έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου 9 εκατ. η Elbisco

Στόχος η αναχρηματο­δότηση του δανεισμού της εταιρείας

- Tης Δανάης Αλεξάκη

Στα 9 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το νέο ομολογιακό δάνειο της Elbisco, με την εταιρεία να βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσής του, στοχεύοντα­ς, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» σε σχετικό δημοσίευμα στις αρχές Μαΐου, στην αναδιάταξη του δανεισμού της.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της περσινής χρήσης, ο καθαρός δανεισμός της μητρικής εταιρείας στο τέλος του 2017 διαμορφώνε­ται στα 33,8 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. στο τέλος του 2016. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, «στις βραχυπρόθε­σμες δανειακές υποχρεώσει­ς περιλαμβάν­εται τραπεζικό δάνειο ποσού 5 εκατ. ευρώ, αόριστης διάρκειας, το οποίο όμως ανανεώνετα­ι σε τακτική βάση. Το εν λόγω τραπεζικό δάνειο θα αναχρηματο­δοτηθεί, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής νέου ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 9 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θα καταστεί μακροπρόθε­σμο». Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επιφέρει αύξηση στον συνολικό καθαρό δανεισμό της Elbisco, παρά μόνον το leasing για τη νέα γραμμή παραγωγή φρυγανιάς στην Χαλκίδα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγεθών κατά την περσινή χρήση, ο όμιλος της Elbisco, με αντίβαρο την ανοδική πορεία της θυγατρικής εταιρείας στα Σκόπια αλλά και εν γένει τη διεθνή δραστηριότ­ητα, κατάφερε το 2017 να αντισταθμί­σει τις απώλειες που καταγράφει η εγχώρια κατανάλωση, περιορίζον­τας, ταυτόχρονα, μερικώς τα ζημιογόνα αποτελέσμα­τα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης του 2017 τα ενοποιημέν­α έσοδα του ομίλου Elbisco υποχώρησαν κατά 2,6% στα 110 εκατ. ευρώ έναντι 113,4 το 2016, με το ποσοστό του μικτού περιθωρίου κέρδους να διαμορφώνε­ται σε 37,49%, ενώ στην προηγούμεν­η χρήση ήταν 38,58%. Η μείωση αυτή αποδίδεται από τη διοίκηση κυρίως στο ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον που εξελίχθηκε σε επίπεδο τιμών και την αύξηση των προσφορών κυρίως στην κατηγορία του ψωμιού. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά αρτοσκευασ­μάτων και συγκεκριμέ­να του ψωμιού στο ράφι του σουπερμάρκ­ετ, όπως επισημαίνε­ι η εταιρεία, είναι το γεγονός ότι το 2017 αντιμετώπι­σε μεγάλη πίεση όσον αφορά τις τιμές με άμεσο αντίκτυπο στην πτώση της αγοράς σε αξίες έως και 8% με αντίστοιχη συρρίκνωση της κερδοφορία­ς των προϊόντων. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσμα­τα του ομίλου διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο, περιορίζον­τας ωστόσο το ύψος της ζημίας. Συγκεκριμέ­να, οι προ φόρων ζημιές διαμορφώθη­καν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,9 εκατ. ευρώ το 2016. Αντίστοιχα, και οι καθαρές ζημιές περιορίστη­καν σε 2,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,69 εκατ. ευρώ το 2016.

Στον αντίποδα, θετική ήταν η πορεία που κατέγραψε την περσινή χρήση η θυγατρική εταιρεία Zito Luks AD Skopje. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 18,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 3% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, κυρίως μέσω προϊόντων προστιθέμε­νης αξίας στις κατηγορίες του ψωμιού και του μπισκότου και το μικτό κέρδος αντίστοιχα βελτιώθηκε κατά 1%. Τα αποτελέσμα­τα μετά φόρων, επέστρεψαν οριακά θετικά μετά από αρκετά χρόνια και έφθασαν σε 33 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμ­βάνοντας πρόβλεψη για επισφαλείς πελάτες και μη λειτουργικ­ά πάγια ποσού ύψους 580 χιλ. ευρώ. Τα δάνεια μειώθηκαν κατά 300 χιλ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση στα χρηματοοικ­ονομικά έξοδα 50 χιλ. ευρώ χιλιάδες σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος.

 ??  ?? Το νέο ομολογιακό δάνειο της Elbisco θα αναχρηματο­δοτήσει παλαιότερο βραχυπρόθε­σμο δάνειο ποσού
5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταστεί έτσι μακροπρόθε­σμο.
Το νέο ομολογιακό δάνειο της Elbisco θα αναχρηματο­δοτήσει παλαιότερο βραχυπρόθε­σμο δάνειο ποσού 5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταστεί έτσι μακροπρόθε­σμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece