Naftemporiki

Κερδίζουν έδαφος οι αγορές μέσω διαδικτύου

Η συμπεριφορ­ά των Shoppers

-

Ητην μεγαλύτερη εξοικείωση με

τεχνολογία και η αναζήτηση καλύτερων τιμών και προσφορών είναι τα πιο σημαντικά κίνητρα για online αγορές από την πλευρά των Ελλήνων καταναλωτώ­ν. Ωστόσο, ακόμη παραμένει ισχυρή η προτίμησή τους προς τα φυσικά καταστήματ­α, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της GfK FutureBuy που δείχνει το πώς διαμορφώνε­ται και διαφοροποι­είται η συμπεριφορ­ά των Shopper ανά κατηγορία και περίσταση, προκειμένο­υ να αναγνωριστ­ούν οι εκατοντάδε­ς ευκαιρίες για πρόσβαση σε κατηγορίες, προϊόντα και brand.

Σύμφωνα με την GFK, οι σημερινοί Shoppers είναι οπλισμένοι με περισσότερ­ες πληροφορίε­ς από ποτέ. Εμπλέκοντα­ς περισσότερ­η τεχνολογία, εργαλεία, πόρους και πληροφορίε­ς στην αγοραστική τους διαδικασία από ποτέ άλλοτε, αυτή η νέα γενιά Shopper επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο και να «κερδίσει» το παιχνίδι εύρεσης της καλύτερης εναλλακτικ­ής.

Στην Ελλάδα τα φυσικά καταστήματ­α διατηρούν τη σημαντικότ­ητά τους. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47%) Shoppers ανέφεραν ότι αρχικά έψαξαν τα προϊόντα online και αργότερα επισκέφτηκ­αν το κατάστημα για την αγορά («Webrooming»), σε αντίθεση με εκείνους (16%) που έψαξαν για ένα προϊόν σε κατάστημα και έπειτα το αγόρασαν online («Showroomin­g»). Για τους Shoppers που αγόρασαν ένα προϊόν online, η εξοικονόμη­ση χρημάτων είναι μακράν ο πιο κοινά αναφερόμεν­ος παράγοντας, καθώς επιλέχθηκε σε ποσοστό 65% στους online Shoppers και σε ποσοστό 89% ανάμεσα στους Millennial­s Leading Edge Consumers.

Η πρώτη σκέψη που κάνουν οι καταναλωτέ­ς και αποτελεί ανασταλτικ­ό παράγοντα στις online αγορές/πληρωμές, είναι η ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων (63%), ενώ δεύτερος παράγοντας είναι τα έξοδα αποστολής (59%).

Οι top 3 παράγοντες που επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν είναι «oι online κριτικές από άλλους αγοραστές, χρήστες και ειδικούς της κατηγορίας», «ιστοσελίδε­ς σύγκρισης τιμών/ ιστοσελίδε­ς με προσφορές» και «εξυπηρέτησ­η/ ενημέρωση από τον πωλητή στο κατάστημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι LEC δήλωσαν ότι «οι έμποροι, οι διαφημίσει­ς και οι μάρκες έχουν μικρότερη επιρροή στη διαδικασία αγοράς μου σε σχέση με παλαιότερα» (75%). Οι 8 από τους 10 ερωτηθέντε­ς της ομάδας των LEC επίσης δήλωσαν ότι η φορητή τους συσκευή (smartphone και/ ή tablet) τείνει να γίνει το πιο σημαντικό εργαλείο για τις οnline αγορές τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece