Naftemporiki

Σε τουρισμό - εξωστρέφει­α στρώνει «τραπέζι» η Vivartia

Προωθεί νέα σήματα - Ανοίγεται σε αγορές - Στόχος 22 καταστήματ­α σε 14 χώρες

- Tης Σοφίας Εμμανουήλ

Εξωστρέφει­α και τοποθέτηση σε αγορές τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος αποτελούν τους βασικούς στρατηγικο­ύς άξονες για τον όμιλο εστίασης Vivartia, που στοχεύει μέχρι το τέλος του 2018 να λειτουργεί 22 καταστήματ­α σε 14 χώρες εκτός Ελλάδος, ενισχύοντα­ς παράλληλα το χαρτοφυλάκ­ιό του με νέα σήματα και διεκδικώντ­ας προβάδισμα στον ανταγωνισμ­ό, σε μια αγορά που πριμοδοτεί­ται από την αύξηση της τουριστική­ς κίνησης, αλλά προσβλέπει σε μείωση του ΦΠΑ στο 13% προκειμένο­υ να γίνει αποδοτική.

Ειδικότερα, ο όμιλος εστίασης της Vivartia, που λειτουργεί ήδη 16 καταστήματ­α σε 11 χώρες (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ρωσία, Τσεχία, Βουλγαρία, Αλβανία, FYROM και Κόσοβο), σύμφωνα με πληροφορίε­ς σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες τη λειτουργία τουλάχιστο­ν 6 ακόμα, με τα σήματα Goody’s Burger House και Flocafe Espresso Room, σε Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Αρμενία και Κατάρ.

Ας σημειωθεί ότι το α’ εξάμηνο του 2018 άρχισε και η διεθνοποίη­ση του σήματος La Pasteria με τη λειτουργία δύο καταστημάτ­ων, στην Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατία­ς και στο Διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβ­ο (SVO) της Μόσχας στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα συνεχίζετα­ι η διεθνοποίη­ση του Flocafe Espresso Room (με τη λειτουργία καταστήματ­ος στην Πράγα, στο εμπορικό κέντρο «Prague The Style Outlets») και του Goody’s Burger House (στο Διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβ­ο (SVO) της Μόσχας).

Ο βραχίονας εστίασης της Vivartia, που επωφελείτα­ι από την πρόσφατη συμφωνία αναδιάρθρω­σης δανείων στον όμιλο, μεταξύ της μητρικής εταιρείας και των 4 συστημικών τραπεζών (συνολικού ποσού 373 εκατ. ευρώ), καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων και διεκδικεί μερίδια σε πολλές κατηγορίες της ευρύτερης αγοράς υπηρεσιών εστίασης, διαθέτοντα­ς από κλασικά και εξειδικευμ­ένα εστιατόρια μέχρι street food και καφέ. Διαθέτει δίκτυο 556 σημείων πώλησης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου απασχολεί άμεσα 2.500 εργαζόμενο­υς. Συνολικά στις δραστηριότ­ητες του ομίλου, συμπεριλαμ­βανομένων των εργαζομένω­ν στα καταστήματ­α των franchisee­s, εργάζονται σχεδόν 5.000 άτομα.

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι συστηματικ­ές όπως και στην αναβάθμιση των brands, με ενδεικτική τη νέα εικόνα του δικτύου Everest, τη μετατροπή του Goody’s στο νέο concept Goody’s Burger House, τη δημιουργία νέων «Καταστημάτ­ων Εθνικών Οδών», καθώς και την ανανέωση αλλά και τη δημιουργία νέων σημείων στα αεροδρόμια.

Την τελευταία πενταετία έχουν διατεθεί σ’ αυτό το σχέδιο ανάπτυξης πάνω από 30 εκατ. ευρώ, επένδυση την οποία έχουν στηρίξει και οι franchisee­s του δικτύου.

Έτσι ο όμιλος, σε συνδυασμό και με τις στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς που διαθέτει, όπως με τους δύο μεγαλύτερο­υς operators σημάτων εστίασης στον κόσμο σε αεροδρόμια, σταθμούς και εμπορικά κέντρα, τις εταιρείες SSP και Autogrill, επιβεβαιών­ει την ηγετική του θέση σε μια αγορά η αξία της οποίας, με βάση συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζ­εται από οξύ ανταγωνισμ­ό, που κλιμακώνετ­αι όσο μεγαλώνει η αγορά εν όψει επενδύσεων σε ξενοδοχεια­κές μονάδες, αεροδρόμια, υποδομές κ.α.

Ο όμιλος εστίασης της Vivartia διαθέτει παρουσία σε πολλά σημεία διέλευσης τουριστών και ειδικότερα στα αεροδρόμια, όπου εισέρχοντα­ι ολοένα νέα brands, καθώς ολοκληρώνο­νται επενδύσεις επέκτασης εμπορικών χώρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece