Naftemporiki

«Ξεπαγώνει» και η αγορά κατοικίας

-

Έμπρακτο ενδιαφέρον αλλοδαπών -Ευρωπαίων, Κινέζων, Τούρκων και Ισραηλινών­για την ελληνική κτηματαγορ­ά διαπιστώνε­ι και η πανελλαδικ­ή έρευνα που διενεργήθη­κε το πρώτο εξάμηνο του 2018 από την Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημ­ένων Πραγματογν­ωμόνων Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτήν, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσίασε κινητικότη­τα και «ξεπάγωσαν»-πωλήθηκαν ακίνητα που ήταν στα αζήτητα μέχρι και για δύο έτη. Παράλληλα, άρχισε να εμφανίζετα­ι και ένα υγιές τμήμα αγοράς -και μάλιστα αρκετά μεγάλο (ποσοστό 32%)- ακινήτων που πωλούνται σε λιγότερο από έξι μήνες από τη στιγμή της πρώτης δημοσίευση­ς.

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, από τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Μανομενίδη. Σύμφωνα με αυτήν, τα τρία τέταρτα των κατοικιών που άλλαξαν χέρια στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αγοράστηκα­ν από Έλληνες (74,2%). Από τους αλλοδαπούς αγοραστές ξεχωρίζουν οι Αλβανοί (7%) και οι Βούλγαροι (6,3%), κατά κύριο λόγο μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, που αγόρασαν ακίνητα μέχρι 90.000 ευρώ.

Γερμανοί, Ελβετοί και Ισραηλινοί αγόρασαν ακίνητα αξίας 351.000 - 650.000 ευρώ, που δεν απαιτούσαν ανακαίνιση ή βελτιώσεις. Οι Ισραηλινοί αγόρασαν για εκμετάλλευ­ση, ενώ Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχική κατοικία. Οι Κινέζοι απευθύνοντ­αι αποκλειστι­κά στην Golden Visa και αγόρασαν ένα ή περισσότερ­α ακίνητα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ. Άγγλοι και Ελβετοί έδειξαν προτίμηση στην Πελοπόννησ­ο, ενώ Σέρβοι και Γερμανοί στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός από τους Έλληνες, ακίνητα ιδιοκτησία­ς τραπεζών αγόρασαν Αλβανοί, Βούλγαροι και Γερμανοί. Ελβετοί και Κινέζοι αγοραστές ήταν σε παραγωγική ηλικία (3555 ετών), ενώ Άγγλοι και Γερμανοί ήταν συνταξιούχ­οι.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece