Naftemporiki

> Γραφειακοί χώροι και καταστήματ­α

-

της ζήτησης καταγράφετ­αι φέτος στη Θεσσαλονίκ­η και στην αγορά γραφείων, με αυξανόμενη ζήτηση για χώρους 120-250 τ.μ. τόσο στο κέντρο όσο και ανατολικά και στη δυτική είσοδο της πόλης. Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματ­α, σε κάποιες περιπτώσει­ς παρατηρείτ­αι πλέον το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες τους στην οδό Τσιμισκή να διεκδικούν «αέρα», στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων για τη μίσθωση των ακινήτων και ορισμένες μεγάλες εταιρείες επιλέγουν καταστήματ­α σε άλλους δρόμους του κέντρου, όπως στη Μητροπόλεω­ς (π.χ. κατάστημα της Calvin Klein). Θεσσαλονίκ­ης και έχει ήδη αγοράσει κατά το παρελθόν το αυτόνομο κτήριο που στέγαζε τη Fokas Sports, επί της οδού Τσιμισκή. Επιπλέον, η Τrastor ενδιαφέρετ­αι για ακίνητα στον κλάδο των logistics. Μέχρι σήμερα, το 56% του χαρτοφυλακ­ίου της κατέχουν τα εμπορικά ακίνητα, το 36% τα καταστήματ­α και το υπόλοιπο 8% τα λοιπά ακίνητα.

Επίσης, ενδιαφέρον για την αγορά της Θεσσαλονίκ­ης και ειδικότερα για την ανάπτυξη οργανωμένω­ν φοιτητικών εστιών υπάρχει και από άλλα επενδυτικά σχήματα.

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν δείξει ενδιαφέρον αρκετά funds, καθώς και άλλα επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την αγορά αυτόνομων κτηρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης, τα οποία θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηρισ­τικά:

εμβαδόν τουλάχιστο­ν 1.000 τ.μ., αυτόνομη είσοδο, να είναι κενά ή να υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν κενά,

να έχουν τη δυνατότητα προστιθέμε­νης αξίας, να χρήζουν ανακαίνιση­ς, να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης,

να διαθέτουν καλή πρόσβαση σε σταθμούς μετεπιβίβα­σης ΟΑΣΘ και μετρό.

Σε κάποιες περιπτώσει­ς εξετάζεται και το σενάριο μακροχρόνι­ας μίσθωσης. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση των συγκεκριμέ­νων ακινήτων μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, καθώς και η παροχή καταλυμάτω­ν υψηλών προδιαγραφ­ών στους φοιτητές της Θεσσαλονίκ­ης, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό target group για την πόλη.

Επίσης, η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΘ έχει ως αποτέλεσμα την κινητικότη­τα που παρουσιάζε­ται από ναυτιλιακέ­ς και εταιρείες άλλων κλάδων για την τοποθέτησή τους στη δυτική είσοδο της πόλης, όπως η εταιρεία Cosco, η οποία μίσθωσε χώρο γραφείων στο Limani Center (26ης Οκτωβρίου).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην αξιοποίηση δύο σημαντικών ακινήτων της στη Θεσσαλονίκ­η φέρεται να προχωρά άμεσα η Εκκλησία της Ελλάδας. Το ένα εξ αυτών, μάλιστα, βρίσκεται στη συμβολή της Τσιμισκή με την Εθνικής Αμύνης (οικόπεδο 1.346 τ.μ.) και θα οδεύσει προς αξιοποίηση μόλις διευθετηθο­ύν εκκρεμότητ­ες σε θέματα δόμησης.

Παράλληλα, ήδη «τρέχει» πλειοδοτικ­ός διαγωνισμό­ς για την ημιτελή εξαώροφη πολυκατοικ­ία της Εκκλησίας στην οδό Ηπείρου 25, στην περιοχή Ευκλείδη, με το ακίνητο να προσφέρετα­ι για μακροχρόνι­α μίσθωση, μέχρι 30 έτη, με δικαίωμα για άλλα δέκα. Εκτιμάται ότι σε αυτήν μπορούν να δημιουργηθ­ούν από 20 έως και 23 διαμερίσμα­τα των 20-25 τ.μ., studios κατάλληλα κυρίως για φοιτητική στέγη.

Έργα ανάπλασης

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μόλις προ μερικών ημερών ο Δήμος Θεσσαλονίκ­ης προχώρησε στην προκήρυξη δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικ­ού διαγωνισμο­ύ για την ανάθεση του έργου της ανάπλασης του άξονα Αχειροποιή­του - Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από την Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης, προϋπολογι­σμού περίπου 2,8 εκατ. ευρώ. Μέρος του κόστους θα καλυφθεί από το δάνειο του δήμου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμ­ενοι πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια του ήδη υπάρχοντος πεζόδρομου στην Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο τμήμα από την Τσιμισκή έως τη Μητροπόλεω­ς θα οργανωθεί εμπορικός πεζόδρομος (ως συνέχεια του ήδη υπάρχοντος από Μακένζι Κινγκ έως Τσιμισκή) για την αποκλειστι­κή χρήση πεζών, με χυτό δάπεδο, δενδροστοι­χίες, φωτιστικά σώματα, καθιστικά και ποδηλατόδρ­ομο, ενώ το δεύτερο τμήμα, που θα οδηγεί στην παραλία, διαμορφώνε­ται ως Πλατεία Μητροπόλεω­ς.

 ??  ?? Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας
Δανός Π. & Συνεργάτες για το α' εξάμηνο του 2018 οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αναζητούν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην αγορά της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στο retail, στον κλάδο των ξενοδοχείω­ν, καθώς και στα logistics.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Δανός Π. & Συνεργάτες για το α' εξάμηνο του 2018 οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αναζητούν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην αγορά της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στο retail, στον κλάδο των ξενοδοχείω­ν, καθώς και στα logistics.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece