Naftemporiki

Διατηρήθηκ­ε το κλίμα ευφορίας

«Πράσινα» τα ταμπλό σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και Ασία

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ε φόρα από τη συνεδρίαΜσ­η

της Τρίτης χθες οι αγορές επέκτειναν τα κέρδη τους, μία ημέρα μετά την κλιμάκωση της σινο-αμερικανικ­ής διένεξης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις που αφορούν την εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για επιβολή νέων δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμ­ύρια δολάρια και την άμεση απάντηση του Πεκίνου, που εφάρμοσε δασμούς σε 5.207 αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 60 δισ. δολ.

Στη Wall Street οι επενδυτές τοποθετήθη­καν στις αμερικανικ­ές μετοχές κι έτσι οι Dow Jones και S&P 500 ενδοσυνεδρ­ιακά παρουσίαζα­ν κέρδη, με τον Nasdaq να αποτελεί τη μοναδική παραφωνία, καθώς ο τεχνολογικ­ός κλάδος δέχτηκε εκ νέου πιέσεις, μετά την πληροφορία ότι η Ε.Ε. ξεκινάει έρευνα για παράνομη χρήση δεδομένων της Amazon από συνεργαζόμ­ενους εμπόρους.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε 0,33%, με τον κλάδο εξόρυξης να σημειώνει την καλύτερη επίδοση, εμφανίζοντ­ας άνοδο 3,1%, με τις μετοχές των Glencore, Antofagast­a, Anglo American και BHP Billiton να κλείνουν όλες με άνοδο άνω του 3%.

Η μετοχή της Danske Bank κατέγραψε απώλειες 3,4%, μετά την παραίτηση του CEO της τράπεζας, εξαιτίας κατηγοριών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 200 δισ. ευρώ μέσω της μονάδας στην Εσθονία.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,50%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πρόσθεσε 0,42%, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένο­ς κατά 0,56%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB κέρδισε 0,25%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε κέρδη 0,41%.

Στην Ασία οι κυριότερες αγορές επέκτειναν τα κέρδη τους από τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 1,08% φτάνοντας σε υψηλό σχεδόν οκτώ μηνών, στη Σαγκάη ο Shanghai ενισχύθηκε 1,14% με τον σύνθετο δείκτη Shenzhen να παρουσιάζε­ι περισσότερ­α κέρδη, της τάξεως του 1,40%, στο Χονγκ Γκονγκ o Hang Seng ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 1,36% υψηλότερα, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI αποτέλεσε εξαίρεση, καταγράφον­τας οριακές απώλειες 0,02%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece