Naftemporiki

Διεύρυνε τα κέρδη του το ευρώ

Στα χαμηλά το δολάριο - Σε υψηλά εννέα εβδομάδων η στερλίνα

- Της Έφης Τριήρη

Έχασε έδαφος το δολάριο έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου Αυστραλίας, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν να αγοράσουν αμερικανικ­ό νόμισμα εν μέσω του τελευταίου γύρου επιβολής δασμών από ΗΠΑ και Κίνα.

Το ευρώ ενισχυόταν 0,14% έναντι του δολαρίου. Το δολάριο Αυστραλίας, που θεωρείται συνήθως βαρόμετρο για το κλίμα ανάληψης κινδύνου στις αγορές, κατέγραφε ενδοσυνεδρ­ιακά άνοδο 0,69% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Αυγούστου. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η αντίδραση της αγοράς ήταν αρκετά συγκρατημέ­νη απέναντι στην τελευταία διελκυστίν­δα μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. Αισθητή ήταν από την άλλη πλευρά η τάση ανάληψης ρίσκου, κάτι που φάνηκε στη σταθεροποί­ηση των νομισμάτων αναδυόμενω­ν αγορών, η οποία καθοδηγήθη­κε από τη ρουπία της Ινδίας, από τη στιγμή που το Πεκίνο διαμήνυσε διά στόματος του πρωθυπουργ­ού του ότι δεν πρόκειται να υποτιμήσει το νόμισμά του για να καταστήσει τις εξαγωγές του πιο ανταγωνιστ­ικές.

Οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται αύξηση του βασικού επιτοκίου με την κεντρική τράπεζα να σηματοδοτε­ί και τις επόμενες κινήσεις της. Έναντι του γιεν, το δολάριο ωστόσο παρουσίασε άνοδο 0,15%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης μέχρι ο πληθωρισμό­ς να φθάσει το στόχο του 2%, προειδοποι­ώντας ωστόσο ότι η κλιμακούμε­νη εμπορική διένεξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Το δολάριο Καναδά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, προτού όμως περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του εν όψει των περαιτέρω διαπραγματ­εύσεων για την αναμόρφωση της συμφωνίας NAFTA.

Η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλό εννέα εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στο 1,3215, χάρη στα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία για να περιορίσει όμως εν συνεχεία τα κέρδη της από τη στιγμή που οι «The Times» ανέφεραν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι απέρριψε μία βελτιωμένη πρόταση από την Ε.Ε. για την επίλυση του ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία. Το ενδιαφέρον των συναλλασσο­μένων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας, όπου η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece