Naftemporiki

Πιέσεις στο γερμανικό χρέος

Άλμα αποδόσεων στους τίτλους του Βερολίνου - Ρευστοποιή­σεις ιταλικών

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλό τριών μηνών βρέθηκαν προς στιγμή οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, αγγίζοντας το ψυχολογικό φράγμα του 0,5%, με φόντο την άφθονη νέα προσφορά, την αυξανόμενη όρεξη για ανάληψη ρίσκου και τα ισχυρότερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Ωστόσο, οι ρευστοποιή­σεις σε ιταλικά κρατικά ομόλογα συγκράτησα­ν την άνοδο των γερμανικών αποδόσεων. Η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Ιταλίας κάλεσε για μία ακόμη φορά τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Τζιοβάνι Τρία να επιτρέψει μεγαλύτερε­ς δαπάνες στον προϋπολογι­σμό του 2019. Η Γερμανία άντλησε 2,43 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς με την εβδομάδα αυτή να αποδεικνύε­ται μία από τις πιο έντονες σε εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη εδώ και αρκετούς μήνες.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού άγγιξε προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, παρασυρόμε­νη από την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικ­ού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που ξεπέρασε και πάλι το 3%, αγγίζοντας υψηλό τετραμήνου στο 3,092%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού άγγιξε προς στιγμή το 0,502%, για να κλείσει λίγο αργότερα στο 0,49%. Αυτή την εβδομάδα έχει ενισχυθεί περίπου 4 μονάδες βάσης.

Επίσης, το ράλι των μετοχών στα διεθνή χρηματιστή­ρια και οι προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ενέτειναν τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων. Στην Ιταλία, οι αποδόσεις συνέχισαν την ανιούσα, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον προϋπολογι­σμό. Αναλυτές επικαλέστη­καν ανάρτηση στο Instragam από τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος επέμεινε για μία ακόμη φορά στην καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματο­ς. Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, μετά τις απότομες ρευστοποιή­σεις των δύο αμέσως προηγούμεν­ων μηνών. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης, φθάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά στο 2,87%. Στα διετή η απόδοση αυξήθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 0,739%, ενώ στα πενταετή βρέθηκε σε υψηλό μηνός στο 1,86%. Το spread με το 10ετές γερμανικό διαμορφώθη­κε στις 234 μονάδες βάσης συγκριτικά με τις 227 στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους ασκήθηκαν μικρές πιέσεις στο 10ετές, ακολουθώντ­ας το προχθεσινό μοτίβο, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 4,08%, αφού ενδοσυνεδρ­ιακά ξέφυγε έως το 4,1%, με το spread στις 365 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 η απόδοση κινήθηκε σε 0,98% και 3,06% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece