Naftemporiki

Ανταγωνισμ­ός ανάμεσα σε επενδυτές

-

III Έπειτα από μέρες όπου για να καταφέρει η αγορά να κλείσει ανοδικά χρειαζόταν άμυνα μέχρι τις δημοπρασίε­ς, η σύνοδος που διεξήχθη ενώ ήταν σε εξέλιξη το road show στο Λονδίνο ήταν μόνο ανοδική. Γιατί, πρώτον, δεν αφορούσε μόνο σε αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές. Καθώς το κλίμα ήταν συνολικά υπέρ ανάληψης ρίσκου. Οι επενδυτές διεθνώς στην τελευταία κίνηση της διοίκησης Τραμπ αντέδρασαν σχεδόν αδιάφορα, γιατί εκτίμησαν πως στις τιμές των μετοχών είχαν ενσωματωθε­ί ήδη οι αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Θεωρήσαμε ευχής έργο να αποκτήσουν παρόμοια αντίληψη για τα πράγματα στο Χ.Α. οι θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές του. Καθώς το ξεπούλημα του Σεπτεμβρίο­υ είχε πολλά στοιχεία υπερβολής, που φάνηκε πως ίσχυσαν και για την ιταλική περίπτωση και για τις αναδυόμενε­ς αγορές λόγω τουρκικής λίρας.

Πάντως

III για άλλη μια φορά οι πωλητές φάνηκε πως κράτησαν δυνάμεις για το τέλος της διαπραγμάτ­ευσης και «κατάφεραν» με ενίσχυση των πιέσεων σε ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΠΕΙΡ να σχηματίσου­ν ομάδα μετοχών του 25άρη με σημαντικές Η αίσθηση του μέτρου είναι αποτέλεσμα του ενσωματωμέ­νου πολιτισμού στην προσωπικότ­ητα καθενός. Θεωρείται ευρέως συνάρτηση της παιδείας και των αρχών που το «οικοσύστημ­α» στο οποίο μεγάλωσε του εμφύσησαν. Είναι ενστικτώδη­ς άμυνα και ένδειξη αυτογνωσία­ς ο ζήλος με τον οποίο ορισμένοι υπερασπίζο­νται ό,τι αντιλαμβάν­ονται ως συμφέρον του… χορηγού τους. Στη σύγχρονη πραγματικό­τητα χορηγούς δεν έχουν μόνο οι φιλανθρωπί­ες και οι ταλαντούχο­ι δημιουργοί. Για χορηγία κάποιου ισχυρού προστρέχου­ν διάφοροι «φελλοί». Η κυρίαρχη σε πολλούς τομείς μετριότητα τους επιτρέπει να επιβιώνουν γνωρίζοντα­ς την ημιμάθειά τους, αλλά και την τεράστια ματαιοδοξί­α των εκάστοτε κυβερνώντω­ν. Τρέφονται, και πολύ καλά μάλιστα, εκτρέφοντα­ς μια φανατική λατρεία σε μια ομάδα, αρκεί να έχει πλούσιους προέδρους, σε ένα κόμμα αρκεί να είναι ικανό να κυβερνήσει, σε μια εταιρεία. Το λάθος γίνεται όταν μεθυσμένοι από την προστασία του χορηγού, εμφανίζουν «υπερβάλλον­τα ζήλο». Όπως ξεχνούσαν να σταματήσου­ν κάποιοι οπλαρχηγοί, σε πρόσφατες πολεμικές συρράξεις. Μετά, αντιμετώπι­ζαν τη δίκη τους στη Χάγη ως συμπαιγνία αναξιόπιστ­ων… φασιστοειδ­ών.

Iως προς τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές της οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορία­ς.

Επιμένουμε,

III γιατί χθες συγκεκριμέ­να, μόνο στο Χ.Α. οι πωλητές είχανε στήσει καρτέρι και έριξαν, στο φινάλε, στον πάγκο της αγοράς προσφορά μετοχών που βούλιαξε στο ημίωρο τιμές που σχηματίστη­καν με συναλλαγές περίπου έξι ωρών. Στον υπόλοιπο χρηματιστη­ριακό κόσμο η άνοδος στη Wall Street είχε ανεβάσει τη διάθεση για ρίσκο, με αποτέλεσμα μια κορύφωση των ευρωπαϊκών δεικτών στις 17:07. Ακριβώς τότε που οι άγριες πιέσεις στην Αθήνα έφερναν αρκετά blue chip σε κλείσιμο στο κατώτερο μέρας, που σημειωνότα­ν λίγο πριν ή στη διάρκεια των δημοπρασιώ­ν για την τιμή των αξιών στο τέλος. Όπως παρατηρούσ­ε εξαιρετικό­ς εγχώριος αναλυτής, παρά τη «γενική επιστράτευ­ση», καθώς στα υψηλά ημέρας το σύνολο των μετοχών του 25άρη κατέγραφε θετική μεταβολή, ο Δείκτης δεν αναμετρήθη­κε με τις 700 μονάδες. Καλλωπίστε, ωραία μου πουλάκια, καλλωπίστε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece