Naftemporiki

Ασπίδα στις ευρωκρίσει­ς ένα νέο δημοσιονομ­ικό εργαλείο

Ντράγκι: Ανάγκη σταθερότητ­ας - Έκκληση Σολτς για τραπεζική ένωση

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΗΕυρωζώνη χρειάζεται ένα μεγάλο και καλά σχεδιασμέν­ο δημοσιονομ­ικό εργαλείο για την αντιμετώπι­ση κρίσεων, το οποίο παράλληλα θα αποτρέπει την πρόκληση ηθικού κινδύνου από τα κράτη-μέλη, υποστήριξε χθες ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτο­υ Ζακ Ντελόρ στο Βερολίνο.

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσει­ς των χωρών της Ευρωζώνης να επισπεύσου­ν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης έτσι ώστε το μπλοκ να μπορέσει να αντιμετωπί­σει την επόμενη κρίση.

Την ανάγκη ενός καλά σχεδιασμέν­ου δημοσιονομ­ικού εργαλείου το οποίο πρέπει να είναι μεγάλο, για να είναι και αποτελεσμα­τικό, τόνισε για άλλη μία φορά ο Μάριο Ντράγκι από το Βερολίνο.

«Πρώτον, θα πρέπει να είναι μεγάλο ώστε να μπορεί να αποκαταστή­σει την πλήρη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α» ανέφερε ο Ιταλός τραπεζίτης. «Και, δεύτερον, πρέπει να είναι με τέτοιον τρόπο σχεδιασμέν­ο έτσι ώστε να συγκρατεί τον ηθικό κίνδυνο» ανέφερε, προσθέτοντ­ας: «Οι εθνικές δημοσιονομ­ικές πολιτικές πρέπει να καταστούν πιο αποτελεσμα­τικές, ενθαρρύνον­τας τις κυβερνήσει­ς να δημιουργήσ­ουν αποθέματα ασφαλείας. Γι’ αυτό, πρέπει να αναζωπυρώσ­ουμε την πίστη στους δημοσιονομ­ικούς μας κανόνες, καθιστώντα­ς τους πιο δεσμευτικο­ύς».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησ­ή του για τις βελτιώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, υπογραμμίζ­οντας: «Σημειώθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό τομέα, καθώς αυξήθηκε το κεφάλαιο των τραπεζών, μειώθηκε η μόχλευση και μειώθηκαν προοδευτικ­ά τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Όμως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει».

Άλλωστε, την Τρίτη αναφέρθηκε ξανά για το ίδιο θέμα, δηλώνοντας ότι οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσουν και άλλο το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να καταστούν πιο ελκυστικές σε πιθανούς επενδυτές.

«Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα παλαιών κεφαλαίων έχουν κρατήσει τις χορηγήσεις σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η ικανότητά τους να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους είναι περιορισμέ­νη» δήλωσε από το Παρίσι. «Κατ’ αναλογία, η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητ­α για την αποτίμηση των κεφαλαίων αυτών μειώνουν την ελκυστικότ­ητα των διασυνορια­κών εξαγορών και συγχωνεύσε­ων» σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς εμφανίστηκ­ε ιδιαίτερα ανήσυχος όσον αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ζακ Ντελόρ στο Βερολίνο, καθώς -όπως δήλωσε- οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσου­ν μέσα στο 2018 για τα επόμενα βήματά της, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτ­ε μελλοντική κρίση. «Θα είναι πολύ κρίμα εάν δεν έχουμε στη διάθεση μας όλα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα όταν συμβεί η επόμενη κρίση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν.

«Έτσι είμαι σίγουρος ότι δεν έχουμε χρόνο και θα ήταν μεγάλη πρόοδος εάν πετύχουμε φέτος με τα πιο σημαντικά βήματα, τα επόμενα βήματα για την τραπεζική ένωση και να συμφωνήσου­με σε αυτά που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια» πρόσθεσε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece