Naftemporiki

Τουρκικά μέτρα για το real estate

Χαλάρωση κριτηρίων στην αγορά ακινήτων για τη χορήγηση υπηκοότητα­ς

-

ΣΤουρκία ε νέα μέτρα προβαίνει η

για την τόνωση της αγοράς ακινήτων της, τη στιγμή που η οικονομία της χάνει συνεχώς έδαφος, εγκλωβισμέ­νη σε μία νομισματικ­ή κρίση που οδήγησε τη λίρα σε απώλειες 40% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Η Τουρκία μείωσε τα οικονομικά και επενδυτικά κριτήρια για τη χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητα­ς σε ξένους, σε μία κίνηση που αναμένεται να διπλασιάσε­ι τις επενδύσεις στο real estate σε ετήσια βάση από ξένους γύρω στα 10 δισ. δολ. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμού­ς, οι ξένοι μπορούν να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα εάν διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 δολ. για μία τριετία, χαμηλότερη συγκριτικά με το μέχρι πρότινος υποχρεωτικ­ό επίπεδο του 1 εκατ. δολ., ή εάν διακρατούν τουρκικό χρέος 500.000 δολ. για τρία έτη, έναντι του ποσού των 3 εκατ. δολ. που είχε καθοριστεί προηγουμέν­ως.

Η μείωση των κριτηρίων εκτιμάται ότι θα διπλασιάσε­ι τις πωλήσεις στην αγορά ακινήτων και θα φέρει ρευστό, το οποίο υπό διαφορετικ­ές συνθήκες θα μπορούσε να επενδυθεί σε γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, ή σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχ­ους από την αγορά ακινήτων.

Οι ξένοι αγόρασαν πέρυσι ακίνητη περιουσία αξίας 4,6 δισ. δολαρίων, με ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών αυτών να προέρχοντα­ι από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Πωλήσεις της τάξης των 10 δισ. δολαρίων ετησίως δεν είναι κάτι ανέφικτο, θα μπορούσαν να επιτευχθού­ν με την αλλαγή του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Η Τουρκία έχει ήδη λάβει μέτρα για να σταματήσει την επιβράδυνσ­η στην αγορά στέγης, όπως μείωση των δανείων στα ενυπόθηκα δάνεια από κρατικές τράπεζες.

Πηγές όμως ανέφεραν ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσε­ι πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος εν μέσω της νομισματικ­ής κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κρίση στην Τουρκία και ότι όλα τα γεγονότα στη χώρα είναι χειραγωγημ­ένα και καθοδηγούμ­ενα.

Ο Ερντογάν προέτρεψε για ακόμη μία φορά τη χρήση του τοπικού νομίσματος για πληρωμές ενοικίου και προειδοποί­ησε πως σε διαφορετικ­ή περίπτωση κάποιοι «θα το πληρώσουν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece