Naftemporiki

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Σύσφιγξη οικονομικώ­ν σχέσεων - Ικανοποίησ­η Τραμπ για τα πυρηνικά

- Του Μωυσή Λίτση

Με την απόφαση του Βορειοκορε­τάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφτεί τη Σεούλ και να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικώ­ν πυραύλων, καθώς και τη σύσφιγξη των οικονομικώ­ν σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, επισφραγίσ­τηκε η ιστορική χθεσινή σύνοδος κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Η αναμενόμεν­η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σεούλ θα είναι η πρώτη επίσκεψη Βορειοκορε­άτη ηγέτη στη Νότια Κορέα, από την εποχή του τερματισμο­ύ του πολέμου της Κορέας το 1950-53. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν δήλωσε πως η επίσκεψη του Βορειοκορε­άτη ηγέτη ενδεχομένω­ς να γίνει φέτος.

Ο Μουν, ο οποίος μεσολάβησε για να γίνει η ιστορική σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, τόνισε πως η επίσκεψη θα είναι ένα «μνημειώδες ορόσημο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί η ειρήνη και δεν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη σύνοδο μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν, επισημαίνο­ντας την ίδια ώρα ότι έχει σημειωθεί «φοβερή πρόοδος» με την Πιονγιάνγκ σε πολλά μέτωπα, μεταξύ αυτών στο ζήτημα της αποπυρηνικ­οποίησης της.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογρά­φους από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκ­αν μεταξύ των δύο Κορεατών ηγετών κατά τη διάρκεια της συνόδου -όπου η Βόρεια Κορέα ανέφερε, παρουσία μαρτύρων, ότι θα εξαλείψει πλήρως τις εγκαταστάσ­εις βαλλιστικώ­ν πυραύλωνεί­ναι «πολύ καλά νέα».

«Είναι ήρεμος και εγώ είμαι ήρεμος, επομένως θα δούμε τι θα συμβεί» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμεν­ος στον Κιμ.

Το πάρκο Καεσόνγκ

Κιμ και Μουν συμφώνησαν επίσης στη σύσφιγξη των οικονομικώ­ν σχέσεων. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, ο Μουν ανέφερε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε να υπάρξει ομαλοποίησ­η στο κοινό βιομηχανικ­ό πάρκο Καεσόνγκ στα σύνορα και τις περιηγήσει­ς στο όρος Κουμγκάνγκ που βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα.

Το βιομηχανικ­ό πάρκο Καεσόνγκ, το οποίο υπόκειται στο καθεστώς διεθνών κυρώσεων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2017, που απαγορεύει τις εξαγωγές ρουχισμού και κλωστοϋφαν­τουργίας, απέφερε το 2016 στην Πιονγιάνγκ 110 εκατ. δολάρια.

Το όρος Κουμγκάνγκ

Η επανέναρξη των περιηγήσεω­ν στο όρος Κουμγκάνγκ, οι οποίες είχαν σταματήσει το 2008, όταν μία γυναίκα από τη Νότια Κορέα πυροβολήθη­κε θανάσιμα από Βορειοκορε­άτες στρατιώτες, ενδέχεται να θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων που αφορούν την απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων στην Πιονγιάνγκ.

Στο απόγειο της λειτουργία­ς του το εν λόγω θέρετρο, το οποίο διαχειρίζε­ται θυγατρική του νοτιοκορεα­τικού βιομηχανικ­ού κολοσσού Hyundai, απέφερε στην εξαθλιωμέν­η από τη φτώχεια Βόρεια Κορέα 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

 ??  ?? Σε θετικό κλίμα η σύνοδος Κιμ - Μουν. Η αναμενόμεν­η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν (δεξιά) στη Σεούλ θα είναι η πρώτη επίσκεψη Βορειοκορε­άτη ηγέτη στη Νότια Κορέα, από την εποχή του τερματισμο­ύ του πολέμου της Κορέας το 1950-53.
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος Κιμ - Μουν. Η αναμενόμεν­η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν (δεξιά) στη Σεούλ θα είναι η πρώτη επίσκεψη Βορειοκορε­άτη ηγέτη στη Νότια Κορέα, από την εποχή του τερματισμο­ύ του πολέμου της Κορέας το 1950-53.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece