Naftemporiki

Χωρίς αποφάσεις στο Σάλτσμπουρ­γκ

Διαφωνίες για το μεταναστευ­τικό

-

ν μέσω εντάσεων για το μεταΕναστε­υτικό

και προσπάθεια­ς για «βελούδινο διαζύγιο» με τη Βρετανία, συνεδριάζο­υν από χθες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με το μεταναστευ­τικό, θέμα που έχει διχάσει την Ε.Ε. και έχει τροφοδοτήσ­ει την άνοδο της ακροδεξιάς, πριν περάσουν στο Brexit και την πρώτη επίσημη παρουσίαση από τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι των προτάσεών της για μια νέα εμπορική σχέση με την Ε.Ε.

Οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. ολοκληρώνο­υν σήμερα τις συνομιλίες με το ζήτημα της ασφάλειας, για να συζητήσουν μετά το Brexit, αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία της Μέι. Στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Η συμφωνία για το Brexit παραπέμπετ­αι για οριστικές αποφάσεις σε έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χθες.

Αλλά και για το μεταναστευ­τικό δύσκολο να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος δεδομένων των έντονων διαφωνιών. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επεσήμανε: «Ακόμη κι αν η Ευρώπη δείχνει για νιοστή φορά πως είναι απολύτως ανύπαρκτη και αδιαφορεί για το μεταναστευ­τικό ζήτημα, θα δράσουμε από την πλευρά μας, με διμερείς συμφωνίες».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους 28 ηγέτες της Ε.Ε., για τη χθεσινή άτυπη σύνοδο κορυφής, ανέφερε ότι «οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη επανήλθαν στην επιφάνεια λόγω των ροών μεταναστών». «Αν ορισμένοι θέλουν να επιλύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποι­ήσουν, θα παραμείνει ανεπίλυτη» προειδοποί­ησε ο Τουσκ.

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα, το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών γι’ αυτό το θέμα γύρω στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένο­υ να οριστικοπο­ιηθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εν όψει της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Αυστρία, ο Τουσκ επισήμανε ότι οι προτάσεις που περιλαμβάν­ονται στο λεγόμενο «σχέδιο του Τσέκερς» και αφορούν τα μελλοντικά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας «θα πρέπει να ξαναδουλευ­τούν και να τις διαπραγματ­ευτούμε περαιτέρω».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι με χθεσινό της άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμέ­νο Brexit.

Μιλώντας επίσης στο Sky News, η Μέι προειδοποί­ησε τους εσωκομματι­κούς της αντιπάλους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε ένα νέο δημοψήφισμ­α και την πιθανότητα μη εξόδου από την Ε.Ε. αν δεν ψηφίσουν το σχέδιό της για το Brexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece