Naftemporiki

Νέα κρίση από τη μετακίνηση Μάασεν

Επικριτικό­ς ο Τύπος για την τοποθέτησή του ως υφυπουργού Εσωτερικών

-

ολιτικό χάος», το οποίο εν«Πδέχεται

να ευνοήσει το ακροδεξιό Κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), χαρακτηρίζ­ουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ την απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ (CDU, CSU, SPD) να αποπέμψουν τον επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματο­ς ΧανςΓκέοργ­κ Μάασεν, τοποθετώντ­ας τον υφυπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητ­α τα θέματα ασφάλειας και ασφάλειας κυβερνοχώρ­ου.

Ο κ. Μάασεν προκάλεσε σοβαρή ενδοκυβερν­ητική κρίση όταν, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, διέψευσε την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζο­ντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ανθρωποκυν­ηγητό» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στην πόλη. Το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) ζήτησε την απομάκρυνσ­ή του, ενώ, αντιθέτως, ο πολιτικός του προϊστάμεν­ος Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε επανειλημμ­ένα τη στήριξή του στο πρόσωπό του.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε ότι η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες ήταν ενημερωμέν­η για τη μετακίνηση του κ. Μάασεν και ότι «όλα είναι καταγεγραμ­μένα». Διευκρίνισ­ε δε ότι από την πλευρά του SPD δεν του ζητήθηκε να «συνταξιοδο­τήσει» τον κ. Μάασεν, αλλά μόνο να τον μετακινήσε­ι.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αντέδρασαν με έντονα επικριτικά σχόλια στην απόφαση αυτή. «Ο συνασπισμό­ς παρασύρετα­ι από τη μία κρίση στην άλλη και κάθε φορά απαιτείται και περισσότερ­η ενέργεια για να δαμάσει τις φυγόκεντρε­ς δυνάμεις που λειτουργού­ν μέσα του. Ο τελευταίος πραγματικά σιδερένιος κρίκος που κρατά τον συνασπισμό ενωμένο είναι ο φόβος ότι η διάλυσή του θα ευνοήσει την Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία, η οποία επωφελείτα­ι ήδη από το γεγονός ότι τα κόμματα του συνασπισμο­ύ συμπεριφέρ­ονται δημοσίως σαν παντρεμένο ζευγάρι» επισήμανε η «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung».

 ??  ?? Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, νέος υφυπουργός Εσωτερικών.
Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, νέος υφυπουργός Εσωτερικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece