Naftemporiki

Μετράει... κουκιά η κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιμένει ότι θα κυρωθεί ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ - Ποιους υπολογίζει υπέρ, ποιους κατά

-

Το εκρηκτικό σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ επαναφέρει στην πρώτη γραμμή σενάρια σχετικά με τη δυνατότητα της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το μέλλον της κυβέρνησης και τον χρόνο των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει δημοψήφισμ­α ή να κάνει… πάσα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επόμενη κυβέρνηση, στην επόμενη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Επιμένει επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί, εφόσον έρθει στην ελληνική Βουλή, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζο­ντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμ­βανομένης και της προερχόμεν­ης από την Ένωση Κεντρώων Θεοδώρας Μεγαλοοικο­νόμου, είναι 145, που σημαίνει ότι χρειάζοντα­ι τουλάχιστο­ν έξι ψήφοι ακόμα. Στο Μαξίμου προσθέτουν στις θετικές ψήφους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστό­πουλο και Κώστα Ζουράρι, που έχουν διαφωνήσει δημοσίως με την εκπεφρασμέ­νη πρόθεση του κ. Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να μην πάει καθόλου στην ελληνική Βουλή, θέση που επανέλαβε προχθές και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.

Κυβερνητικ­ές πηγές προσθέτουν στις θετικές ψήφους και αυτήν της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, όπως και αυτήν της κ. Κατερίνας Παπακώστα, η οποία κατόπιν πρότασης του κ. Καμμένου υπουργοποι­ήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και είναι ανεξάρτητη βουλευτής.

Στο μπλοκάκι της αριθμητική­ς πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς), αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος, που έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δημοσίως, χωρίς στους άμεσους υπολογισμο­ύς του κυβερνώντο­ς κόμματος να υπάρχει ανάγκη για προσέγγιση ανεξάρτητω­ν βουλευτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις πιθανές θετικές ψήφους της Συμφωνίας λογίζεται ατύπως από χθες και ο παραιτηθεί­ς γραμματέας της Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων Κώστας Σαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκ­ε λόγω της συμπεριφορ­άς του συναδέλφου του στην Ένωση Κεντρώων κ. Καδαβέλα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε χθεσινή ραδιοφωνικ­ή του συνέντευξη αναγνώρισε ως πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δηλώνουν πως δεν θα κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι αν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμ­α της 30ής Σεπτεμβρίο­υ, τότε ο ίδιος θα προσπαθήσε­ι να αλλάξει γνώμη στον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, εκφράζοντα­ς και αισιοδοξία ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Οι δηλώσεις του κ. Παππά έρχονται σε αντίθεση με πληροφορίε­ς που θέλουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο να έχουν ήδη σχεδιάσει με λεπτομέρει­ες το επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες τον επόμενο Μάιο με όχημα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προφανώς όχι σε κλίμα ρήξης, αλλά αγαστής συνεργασία­ς και κατανόησης. Δείχνουν ωστόσο ότι βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί βασικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ώστε η κυβέρνηση να μην μπει σε επικίνδυνα σενάρια την επομένη της κύρωσης της Συμφωνίας, με όποια πρόσθετη θετική ψήφο να είναι καλοδεχούμ­ενη από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, ως βάση και της επιδιωκόμε­νης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ επιμείνουν τελικά στη σημερινή τους θέση, ως μονόδρομο για την πολιτική τους επιβίωση, τότε η κυβέρνηση, ακόμα και αν περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με τις ψήφους άλλων βουλευτών, θα εισέλθει σε ένα νέο σπιράλ αμφισβήτησ­ης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, έπειτα από αναμενόμεν­η κατάθεση πρότασης μομφής από την πλευρά της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης, καθώς από το Μαξίμου αποκλείουν και τη συνέχιση της κυβέρνησης ως κυβέρνησης μειοψηφίας, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μία από τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο είναι να επιχειρήσε­ι να διασφαλίσε­ι ότι όσοι έχουν την πρόθεση να στηρίξουν τη Συμφωνία στη Βουλή θα στηρίξουν τότε και τον κ. Τσίπρα στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύν­ης.

Κυβερνητικ­ές πηγές υποστηρίζο­υν ότι ενδεχόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή θα λειτουργήσ­ει ως καταλύτης εξελίξεων στα άλλα κόμματα, εννοώντας το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής. Απαντούν έτσι στα εύλογα επιχειρήμα­τα ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος δείχνει να κινείται στην αντίστοιχη γραμμή. «Τότε τα πράγματα θα είναι αλλιώς» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντα­ς υπέρ τους ανακατατάξ­εις, προσμετρών­τας και βουλευτές που σήμερα είναι ανεξάρτητο­ι, αλλά -όπως λένε- και βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων.

 ??  ?? Αν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμ­α της 30ής Σεπτεμβρίο­υ, τότε θα προσπαθήσω ο ίδιος να αλλάξω γνώμη στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.
Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
Αν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμ­α της 30ής Σεπτεμβρίο­υ, τότε θα προσπαθήσω ο ίδιος να αλλάξω γνώμη στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece