Naftemporiki

«Συνεργάσιμ­ος εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα»

Με θετικό πρόσημο για τη χώρα η ετήσια έκθεση για την τρομοκρατί­α σε διεθνές επίπεδο

-

ετικό πρόσημο για την ΕλλάΘδα

έχει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ για την τρομοκρατί­α σε διεθνές επίπεδο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητ­α και καταγράφει τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω προγραμμάτ­ων ανταλλαγής πληροφοριώ­ν και εκπαίδευση­ς.

Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζο­νται στον τομέα της ασφάλειας από την προσφυγική κρίση, η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστη­κε με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχοντα­ι στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακή­ς συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσε­ις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικο­ύς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκ­ρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο».

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνε­ι πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμ­ος εταίρος στην προσπάθεια για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας, σημειώνοντ­ας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν μέσω του Προγράμματ­ος Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και μιας σειράς άλλων διακρατικώ­ν συμφωνιών.

Παρότι επισημαίνε­ται ότι οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων σημαντικών τρομοκρατώ­ν, η έκθεση αναφέρει την παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε, όπως σημειώνει, παρά τις αντιρρήσει­ς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις τρομοκρατι­κές ενέργειες, η έκθεση απαριθμεί ορισμένες «μικρής κλίμακας επιθέσεις», οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν από εγχώριες τρομοκρατι­κές οργανώσεις και είχαν ως βασικό στόχο κυβερνητικ­ά κτήρια και αξιωματούχ­ους καθώς και Ευρωπαίους πιστωτές.

Η απουσία σύγχρονων προδιαγραφ­ών στις ελληνικές ταυτότητες φαίνεται πως είναι η αχίλλειος πτέρνα στις επιδόσεις της χώρας, καθώς η έκθεση σημειώνει πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλαστογραφ­ία. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνε­ται πως οι ελληνικές αρχές θέσπισαν το 2015 ένα σύστημα ηλεκτρονικ­ού ελέγχου των μητρώων και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονί­σει τις ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα. Επίκαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέρον­τος, που ανέδειξαν περαιτέρω το θετικό μομέντουμ των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τη συναντίληψ­η σε σειρά ζητημάτων εκκλησιαστ­ικού ενδιαφέρον­τος και τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωση­ς της συνεργασία­ς των δύο χωρών στον πολιτικό και εμπορικό τομέα, αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών της εθιμοτυπικ­ής συνάντησης γνωριμίας που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece