Naftemporiki

Κριτική στην κυβέρνηση για το μεταναστευ­τικό

Τι επισήμανε από τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στο Σάλτσμπουρ­γκ

-

Κύρια προτεραιότ­ητας της Ευρώπης χαρακτήρισ­ε από το Σάλτσμπουρ­γκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ασφάλεια των πολιτών και την αποτελεσμα­τική φύλαξη των συνόρων στο περιθώριο της συμμετοχής του στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ με αντικείμεν­ο το μεταναστευ­τικό και το Brexit, ενώ έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι «απουσιάζει» από τη συζήτηση για το μεταναστευ­τικό.

«Πρώτη προτεραιότ­ητα της Ευρώπης σήμερα είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Και η αποτελεσμα­τική συνφύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότ­ητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στη σύνοδο. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι με δικές της ευθύνες η Ελλάδα είναι απούσα από τη συζήτηση για την ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων. «Η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης» είπε και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθε­ί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών». Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. «Δυστυχώς επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθ­ηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό», ανέφερε. Άφησε δε αιχμές για διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων. «Έχουν διατεθεί για την αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α τα οποία, όμως φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικ­ής αδιαφάνεια­ς», ανέφερε.

Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών του συναντήθηκ­ε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιο για νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ. Επίσης συναντήθηκ­ε με τον αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουμπ. Οι συζητήσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τους αξιωματούχ­ους του ΕΛΚ περιστράφη­καν γύρω από τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εν όψει και των επικείμενω­ν ευρωεκλογώ­ν. Υπογραμμίζ­εται ότι η συνεδρίαση του ΕΛΚ πραγματοπο­ιήθηκε χθες στον απόηχο της απόφασης του Ευρωκοινοβ­ουλίου για την παραπομπή (βάσει του άρθρου 7) της Ουγγαρίας του ακροδεξιού πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Όρμπαν που είναι μέλος της συντηρητικ­ής ομάδας του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Την απόφαση αυτή στήριξαν και οι ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. έπειτα από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παραίτηση Μυλόπουλου από την Αττικό Μετρό ζητεί η Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, χθες, η Ν.Δ. ζήτησε την παραίτηση ή την αποπομπή του προέδρου της Αττικό Μετρό επικαλούμε­νη δημοσιεύμα­τα που μιλούν για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για υπόθεση αγοράς κτηρίου από το ΑΠΘ, υπερτιμημέ­νου κατά 9 εκατ. ευρώ την περίοδο που ήταν πρύτανης. «Έχει ο κ. Μυλόπουλος τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί μέχρι τουλάχιστο­ν να διαλευκανθ­εί αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση; Και αν δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μόνος του, μήπως θα πρέπει να τον παραιτήσει ο κ. Σπίρτζης από τη νευραλγική θέση στην οποία τον έχει τοποθετήσε­ι; Αναμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση εντός της ημέρας», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτε­υση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece