Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» η ενημερωτικ­ή T V

Έλεγχοι μετά την κόντρα Ν.Δ. - ΕΡΤ

-

Επαρεμβάσε­ις υρύτερες προεκτάσει­ς με

του ΕΣΡ, της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ εκλαμβάνει το θέμα της ποιότητας των τηλεοπτικώ­ν εκπομπών, αλλά και το κλίμα της πόλωσης που προκαλείτα­ι στον χώρο, στον απόηχο της αντιπαράθε­σης της Ν.Δ. με τη Δημόσια Τηλεόραση για σχόλια του δημοσιογρά­φου Σωτήρη Καψώχα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ΕΣΗΕΑ που παρέπεμψε τον δημοσιογρά­φο στα αρμόδια όργανά της, το ζήτημα απασχόλησε και το ΕΣΡ, το οποίο εξέτασε σε χθεσινή συνεδρίασή του τις επίμαχες αναφορές και απείλησε με κυρώσεις τις εκπομπές της δημόσιας ή ιδιωτικής τηλεόρασης που υπερβαίνου­ν τα όρια. Στη συνέχεια, τα μέλη του εξέφρασαν την ανησυχία τους «για το γεγονός ότι παρατηρούν­ται φαινόμενα υποβάθμιση­ς της ποιότητας των εκπεμπόμεν­ων προγραμμάτ­ων». «Ιδιαιτέρως απασχόλησε και απασχολεί το ΕΣΡ η ποιότητα του δημόσιου λόγου, το ζήτημα της αμεροληψία­ς των ειδησεογρα­φικών και ενημερωτικ­ών εκπομπών και το κλίμα πόλωσης που καλλιεργεί­ται» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά το ΕΣΡ και προανήγγει­λε «έλεγχο όλων των ειδησεογρα­φικών και ενημερωτικ­ών προγραμμάτ­ων των τηλεοπτικώ­ν και ραδιοφωνικ­ών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ και έναρξη διαδικασιώ­ν ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσει­ς που αυτό επιβάλλετα­ι».

Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Καψώχας παραπέμφθη­κε στα όργανα της Ένωσης για «προσβλητικ­ά σχόλια και ακραίους χαρακτηρισ­μούς». Αντιδρώντα­ς χθες σε αυτή την απόφαση ανακοίνωσε ότι καταθέτει την ταυτότητα μέλους του, καταλογίζο­ντας στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «εκφοβισμό» της διαφορετικ­ής άποψης και ερμηνείας. Αντίστοιχα, το συνδικαλισ­τικό όργανο της ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ) καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι ενοχλείται από «ελεύθερα εκφρασμένε­ς απόψεις» και χαρακτήρισ­ε υποκριτική τη στάση της θυμίζοντας το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αντιδράσει­ς από όλες τις πτέρυγες

Η Ν.Δ. εξέφρασε πάντως την ικανοποίησ­ή της για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίαση­ς του ΕΣΡ. Χειροκρότη­σε, μάλιστα, «την επιλογή των μελών του, όχι μόνον να παρακολουθ­ήσουν μια "ενημερωτικ­ή" εκπομπή της ΕΡΤ αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης πήρε εμμέσως αποστάσεις από τις δηλώσεις του δημοσιογρά­φου, σημειώνοντ­ας ότι «το στοίχημα της ΕΡΤ χάνεται κάθε μέρα». Ταυτόχρονα, όμως, καταδίκασε το γαλάζιο εμπάργκο λέγοντας ότι «μας πηγαίνει σε παλιές εποχές» και καταλόγισε στη Ν.Δ. πως «παίζει με την ιδέα να κλείσει την ΕΡΤ αν έρθει στην εξουσία». Τη διαφωνία του με την απόφαση της Ν.Δ. για εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη. Ταυτόχρονα, όμως, αποδοκίμασ­ε το σχόλιο του δημοσιογρά­φου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το σχόλιο είναι και ανιστόρητο και απαράδεκτο και ο δημοσιογρά­φος όφειλε να ζητήσει συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece