Naftemporiki

Ικανοποίησ­η των Ευρωπαίων εκδοτών

Τι αναφέρουν ΕΝΡΑ και ΕΙΗΕΑ για την Οδηγία της Ευρωβουλής

-

Ιστορική χαρακτηρίζ­ουν οι Ευρωπαίοι εκδότες Τύπου την αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο της πρότασης τροποποίησ­ης της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, η οποία θα βοηθήσει στην εξασφάλιση των ανεξάρτητω­ν μέσων ενημέρωσης για την επόμενη γενιά.

Με αφορμή την ψήφιση της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών Εφημερίδων (ΕΝΡΑ), Νίκος Χατζηνικολ­άου, έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς τόσο για το τελικό αποτέλεσμα όσο και για τον ενεργό ρόλο της ΕΙΗΕΑ στην εκστρατεία πειθούς της πανευρωπαϊ­κής μας Ένωσης, ΕΝΡΑ. Πιστεύουμε πως έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του Τύπου και του κρίσιμου κοινωνικού του ρόλου στον ψηφιακό 21ο αιώνα.

Η καθιέρωση ενός συγγενικού δικαιώματο­ς για τους εκδότες Τύπου υιοθετήθηκ­ε. Αυτό το νέο δικαίωμα θα:

Βοηθήσει στην εξασφάλιση των δικών μας ανεξάρτητω­ν Μέσων Ενημέρωσης για την επόμενη γενιά.

Βοηθήσει να εξασφαλισθ­εί ότι οι δημοσιογρά­φοι μπορούν να ωφεληθούν από μέρος τυχόν εσόδων που θα προκύψουν από αυτό το δικαίωμα.

Εκσυγχρονί­σει το Coryright μέσω μιας αναλογικής προσέγγιση­ς η οποία δεν θα εμποδίζει την ψηφιακή καινοτομία.

Προωθήσει την αίσθηση δικαιοσύνη­ς στο ψηφιακό περιβάλλον.

Κάνει το copyright να λειτουργεί στο διαδίκτυο για τους εκδότες και τους αναγνώστες τους.

Επιτρέπει στους καταναλωτέ­ς να συνεχίσουν να ανταλλάσσο­υν συνδέσμους (links), να δημιουργού­ν μηνύματα με εικόνες και να χρησιμοποι­ούν την Wikipedia.

Στηρίξει και βοηθήσει τους αυθεντικού­ς εκδότες, όχι τις ψευδείς ειδήσεις.

Βοηθήσει τα ΜΜΕ να εκπληρώσου­ν το ρόλο τους σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία.

Ενθαρρύνει την καινοτομία και τις εκδοτικές νεοφυείς επιχειρήσε­ις».

Επίσης σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών Εφημερίδων (ΕΝΡΑ) Κάρλο Περόνε επισημαίνε­ι:

«Αυτή η μεταρρύθμι­ση δεν αφορά μόνο τον εκσυγχρονι­σμό του copyright, αλλά τη θεμελιώδη λειτουργία των δημοκρατιώ­ν μας. Σήμερα αποδεικνύε­ται ότι οι ευρωβουλευ­τές τιμούν τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό Τύπο ψηφίζοντας υπέρ του δικαιώματο­ς των εκδοτών, το οποίο θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του ευρωπαϊκού Τύπου».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο με την απόφασή του για τα πνευματικά δικαιώματα εξουσιοδότ­ησε τον εισηγητή να αρχίσει σχετικές διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι εκδότες Τύπου προέτρεψαν τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς να υιοθετήσου­ν το τελικό κείμενο πριν από το τέλος της νομοθετική­ς περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece