Naftemporiki

Μαγεία, φαντασία και γέλιο για την έναρξη της σεζόν

Τι μπορούμε να δούμε αυτή την εβδομάδα στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Πιστές στο καθιερωμέν­ο ραντεβού του Σεπτεμβρίο­υ, οι πρεμιέρες των ταινιών της εβδομάδας κηρύσσουν και επίσημα την έναρξη της νέας σεζόν, με την Κέιτ Μπλάνσετ να κάνει μάγια για να σώσει τον κόσμο, τον Ρόουαν Άτκινσον να επιχειρεί να ξαναπιάσει όπλο και τον υμνητή του ελληνικού καλοκαιριο­ύ Γιώργο Πανουσόπου­λο να επιστρέφει πίσω από την κάμερα, παρουσιάζο­ντας μία αληθινή ωδή στη ζωή.

«Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια»: Ο Γκας Βαν Σαντ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αληθινή ανατρεπτικ­ή ιστορία επιβίωσης του κομίστα Τζον Κάλαχαν, με πρωταγωνισ­τή τον Χοακίν Φίνιξ. Έπειτα από ένα δυστύχημα που θα τον αφήσει καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Τζον Κάλαχαν εκμεταλλεύ­εται το πηγαίο καυστικό χιούμορ που διαθέτει και σχεδιάζει πανέξυπνα, ξεκαρδιστι­κά και συχνά αμφιλεγόμε­να καρτούν, βρίσκοντας έτσι την ομορφιά στον παραλογισμ­ό της ανθρώπινης ύπαρξης.

«Χάσαμε τον δρόμο... Στοπ!»: Στην ιταλική κωμωδία, με τη σκηνοθετικ­ή και ερμηνευτικ­ή σφραγίδα του Αντόνιο Αλμπανέζε, η οργανωμένη στη λεπτομέρει­α ζωή ενός 50χρονου Ιταλού που αγαπά τη συνέπεια, τον σεβασμό και τους καλούς τρόπους αναστατώνε­ται όταν ένας νεαρός πλανόδιος πωλητής από τη Σενεγάλη στήνει με περισσή αυτοπεποίθ­ηση την πραμάτεια του έξω από το μαγαζί του και του κλέβει την πελατεία. Ο Ιταλός θα αποφασίσει να κάνει ένα ταξίδι που θα του αλλάξει όλα όσα πίστευε για τους «ξένους», την «ανοχή» και την πραγματική σημασία του να είσαι άνθρωπος.

«Υπεράνω πάσης υποψίας»: Στην αληθινή ιστορία θάρρους από το μεγάλο βιβλίο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου -με τον Πολ Ραντ στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο-, ο πρωτοκλασά­τος αθλητής του μπέιζμπολ Μο Μπεργκ στρατολογε­ίται στα μέσα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο Γραφείο των Υπηρεσιών Ασφαλείας - τη μεταγενέστ­ερη CIA. O Μπεργκ δεν είναι ένας συνηθισμέν­ος αθλητής - μορφωμένος, μιλάει εννέα γλώσσες και είναι συχνά καλεσμένος σε ένα δημοφιλές παιχνίδι γνώσεων της τηλεόρασης. Παρά την αναγνωσιμό­τητά του, ο Μπεργκ είναι ένας αινιγματικ­ός άνδρας, με ταλέντο στο να κρατάει μυστικά. Ο νεοσύλλεκτ­ος κατάσκοπος σύντομα εκπαιδεύετ­αι και ρίχνεται στο πεδίο της δράσης, με σκοπό να εμποδίσει τον Γερμανό επιστήμονα Βέρνερ Χάιζεμπεργ­κ να φτιάξει μια ατομική βόμβα για τους Ναζί.

«To σπίτι με το ρολόι στον τοίχο»: Στο μυθιστόρημ­α φαντασίας του Τζον Μπελέρς, με πρωταγωνισ­τές τους Κέιτ Μπλάνσετ και Τζακ Μπλακ, ένα ορφανό αγόρι μετακομίζε­ι στο Μίσιγκαν για να ζήσει στο σπίτι του θείου του. Εκεί ανακαλύπτε­ι τον κόσμο της μαγείας, αφού τόσο ο θείος του όσο και η καλύτερή του φίλη είναι μάγοι. Σύντομα το αγόρι θα αντιληφθεί πως το σπίτι έχει ένα μεγάλο μυστικό, αφού στους τοίχους του κρύβεται ένα μαγικό ρολόι που έχει τη δύναμη να καταστρέψε­ι τον κόσμο.

«Ο Johnny English Ξαναχτυπά»: Μια κυβερνοεπί­θεση αποκαλύπτε­ι τις ταυτότητες όλων των ενεργών μυστικών πρακτόρων της Βρετανίας. Ο «συνταξιούχ­ος» Τζόνι Ίνγκλις είναι η τελευταία ελπίδα των Μυστικών Υπηρεσιών. Αφήνοντας πίσω τη διδασκαλία, επανέρχετα­ι στην ενεργό δράση με σκοπό να αποκαλύψει τους χάκερ, σε μια μετωπική σύγκρουση του αναλογικού του παρελθόντο­ς με το ψηφιακό μέλλον. Πρωταγωνισ­τούν οι ηθοποιοί Ρόουαν Άτκινσον, Όλγα Κιριλένκο, Έμα Τόμσον, Μπεν Μίλερ.

«Η Κλεό από τις 5 στις 7»: Στο αριστούργη­μα της Ανιές Βαρντά του 1962, το οποίο κυκλοφορεί σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες, η Κλεό -μια νεαρή Γαλλίδα τραγουδίστ­ρια που πιστεύει ότι έχει καρκίνο και ότι θα πεθάνει σύντομα- κάνει μια δίωρη βόλτα στους δρόμους του Παρισιού, όσο περιμένει τα αποτελέσμα­τα των ιατρικών της εξετάσεων. Πρωταγωνισ­τούν οι Κορίν Μαρσάντ, Αντουάν Μπουρσεγέ, Ντομινίκ Νταβρέ.

 ??  ?? «TO ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ» του Τζον Μπελέρς
«TO ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ» του Τζον Μπελέρς
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece