Naftemporiki

«Ο επόμενος»

-

Το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε στους πιστωτές ότι δεν μπορούσε να πάει σε εκλογές με νέα μέτρα, γιατί ερχόταν ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πιστωτές τού είπαν ας έρθει, μια ώρα αρχύτερα.

Το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζε­ι στους πιστωτές ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με μειωμένες τις συντάξεις, γιατί έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστ­ε.

Οι πιστωτές έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν ασχολούντα­ι ιδιαίτερα με το εσωτερικό πεδίο των εξελίξεων, αρκεί να μην «καίγεται» η Αθήνα. Ιδίως από τη στιγμή που απετράπη ο συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Η λογική λέει ότι θα αρκεστούν να υπενθυμίσο­υν, αυτήν τη φορά, στον Αλέξη Τσίπρα τις μεταρρυθμί­σεις για τις οποίες ο ίδιος δεσμεύτηκε. Εξάλλου, είναι αμφίβολο αν μια παροχή των πιστωτών στις συντάξεις θα διασώσει στην κάλπη τον σημερινό πρωθυπουργ­ό, ο οποίος όσο ριζοσπαστι­κός εμφανίστηκ­ε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τόσο συνεργάσιμ­ος αποδείχθηκ­ε στο υπόλοιπο της θητείας του. Όμως, τα πράγματα περιπλέκον­ται, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ένα σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., έχει πάρει για πρώτη φορά τον δρόμο της διευθέτηση­ς, μέσα από τη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργ­ού να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ωστόσο απορρίπτει ο επίδοξος αντικαταστ­άτης του.

Δεύτερον, την ίδια ώρα που «επικοινωνο­ύν» τη μη αντιστρεψι­μότητα των μεταρρυθμί­σεων, οι θεσμοί δεν διστάζουν να αφήνουν ορθάνοιχτο παράθυρο ανατροπής της ψηφισμένης περικοπής στην κρατική δαπάνη για τις συντάξεις, προτού καν εφαρμοστεί, και πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της τυπικής λήξης του προγράμματ­ος.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη παράμετρος. Αν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει τις εκλογές, θα τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. το 2018 δεν είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Μπορεί να θέτει εμφατικά ως προτεραιότ­ητα τη μείωση των φόρων, αλλά δεν απειλεί ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Ωστόσο, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρθει στη διακυβέρνη­ση, ο Αλέξης Τσίπρας θα μετακινηθε­ί στην αντιπολίτε­υση.

Ένα πράγμα λοιπόν ρωτούν μονότονα τους συνομιλητέ­ς τους οι ξένοι παράγοντες που εμπλέκοντα­ι ενεργά στην ελληνική υπόθεση: Ποια θα είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα έξω από το γήπεδο; Θα υποδυθεί τον υπεύθυνο σοσιαλδημο­κράτη ή τον ριζοσπάστη αριστερό; Θα συναινέσει στη σταθερότητ­α ή θα τη σαμποτάρει;

Η κατάληξη της υπόθεσης με τις συντάξεις θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν οι παράγοντες αυτοί είναι σε θέση να σηματοδοτή­σουν την εξαίρεση στη στρατηγική των βασικών παικτών της Ευρωζώνης. Ειδάλλως, θα επιβεβαιωθ­εί ακόμη μια φορά ο κανόνας που τηρούν μπροστά στον εκάστοτε απερχόμενο πρωθυπουργ­ό: «Ο επόμενος».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece