Naftemporiki

Πότε θα κλείσουν οι «τρύπες»;

-

Λετονία, Μάλτα, Εσθονία, τρεις χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη αλλά δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τους τραπεζικού­ς κανονισμού­ς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατ’ επέκταση για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Χθες έγινε γνωστή η παραίτηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της δανέζικης τράπεζας Danske Bank, Τόμας Μπόργκεν, έπειτα από έρευνα για σκάνδαλο μεγατόνων. Η εν λόγω τράπεζα έκανε πληρωμές ύψους 200 δισ. ευρώ μέσω θυγατρικής της στην Εσθονία, πολλές εκ των οποίων ήταν ύποπτες. Πέρα από την έρευνα των αρμόδιων ρυθμιστικώ­ν αρχών, η τράπεζα δημοσίευσε και τη δική της έρευνα, στην οποία αναφέροντα­ι αστοχίες στη συμμόρφωση, στην επικοινωνί­α και στους ελέγχους. Το 2007, όταν έγιναν φανερές οι πρώτες αλλά ξεκάθαρες ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η Danske δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, όπως ισχυρίζετα­ι στην έκθεσή της, επειδή τα προβλήματα δεν κοινοποιήθ­ηκαν στο διοικητικό συμβούλιο. Και ενώ έλαβε κάποια μέτρα το 2014 για να θέσει υπό έλεγχο τις δραστηριότ­ητές της στην Εσθονία, αυτά αποδείχθηκ­αν ανεπαρκή. Κατά συνέπεια, η θυγατρική της στην Εσθονία δεν υιοθέτησε τις διαδικασίε­ς κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και τώρα αρχίζει το… παραμύθι «ποιος γνώριζε τι;», με την παραδοχή άγνοιας να αποτελεί την καλύτερη άμυνα. Και δεν είναι το μοναδικό περιστατικ­ό εντός των συνόρων της Ευρωζώνης. Πριν από λίγους μήνες, η αστυνομία της Εσθονίας είχε προβεί στην εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζές της είναι πολύ πιθανόν να συμμετείχα­ν ενεργά σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος συνολικής αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων την περίοδο 2011-2016, καθώς μόνο από το 2012 είχαν μεταφερθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ρωσικά ομόλογα και μετοχές κατοίκων εκτός Εσθονίας αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, η Λετονία είχε κλείσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζά της, την ABLV, εν μέσω κατηγοριών από τις αμερικανικ­ές αρχές για συστηματικ­ό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για παραβίαση των αμερικανικ­ών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και για δωροδοκίες στελεχών της. Σε πάγωμα των δραστηριοτ­ήτων της είχε προχωρήσει και η τράπεζα της Μάλτας Pilatus Bank, κατηγορούμ­ενη από την Κομισιόν για συστηματικ­ές ελλείψεις στους κανονισμού­ς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αντίστοιχα, οι ολλανδικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 775 εκατ. ευρώ στην τράπεζα ING, με την κατηγορία ότι επέτρεπε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των λογαριασμώ­ν της.

Όλες αυτές οι περιπτώσει­ς δείχνουν τα κενά που υπάρχουν στο εποπτικό πλαίσιο της Ε.Ε., τις ελλείψεις στους κανόνες και στους ελέγχους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω τραπεζών. Οι Βρυξέλλες αλλά και οι ρυθμιστικέ­ς και εποπτικές αρχές έχουν επανειλημμ­ένως κάνει λόγο για αυστηρότερ­ους κανόνες, προτείνοντ­ας τάχιστες νομοθετικέ­ς αλλαγές. Το σύστημα όμως εξακολουθε­ί να είναι γεμάτο τρύπες... Όταν δεν έχουν αντιμετωπι­στεί τέτοιου είδους φαινόμενα, αλήθεια πόσο αποτελεσμα­τική μπορεί να είναι μία τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη; Και ποιοι είναι τελικά οι αρμόδιοι για να κλείσουν αυτές τις τρύπες;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece