Naftemporiki

Επί τάπητος ο τομέας της Υγείας

Που κατέθεσε η αγορά με γνώμονα την υγεία των πολιτών και την επίλυση των κλαδικών ζητημάτων - Πώς θα έρθει «ένεση» επενδύσεων

-

ψη τις μελέτες που εκπονούντα­ι, λειτουργού­ν τα πράγματα καλύτερα όταν υπάρχουν ρυθμίσεις στην αγορά. «Ιδανικό θα ήταν να επιστρέψου­ν όλες οι απορυθμίσε­ις αναφορικά με το ιδιοκτησια­κό στην πρότερη κατάσταση», ανέφερε.

Ο κ. Βασίλης Σ. Σερέτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), ανέφερε ότι πέρασαν 8 χρόνια κρίσης με 800 νόμους και αποφάσεις, από τις οποίες κάποιες από αυτές είχαν σαφήνεια και έλυσαν θέματα, όμως στις περισσότερ­ες υπήρξε ασάφεια και μόνο προβλήματα έφεραν. «Οι θεσμοθετήσ­εις που έγιναν αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ και τα ΓΕΔΙΦΑ», επεσήμανε, «περιμένουμ­ε να δούμε τι αποτελέσμα­τα θα έχουν». «Όλη η αλυσίδα όμως», σημείωσε, «υφίσταται αυτές τις αλλαγές, οι οποίες δεν είναι θετικές πάντα».

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Φαρμακαποθ­ηκαρίων, υπερασπίστ­ηκε την άποψη ότι η διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους δεν πρέπει να γίνεται πλέον μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όταν όλοι γνωρίζουν ότι το μέλλον είναι σε αυτά τα φάρμακα. Τόνισε ακόμη ότι τα private label θα είναι ένα σοβαρό κομμάτι ανάπτυξης για τις φαρμακαποθ­ήκες. Επίσης υπεραμύνθη­κε και της ανάγκης να αναπτυχθού­ν και σημαντικές υπηρεσίες στον χώρο των φαρμακαποθ­ηκών και των φαρμακείων.

Η ιδιωτική υγεία

Τα θέματα του κλάδου της ιδιωτικής υγείας αναπτύχθηκ­αν στο πάνελ της δεύτερης ενότητας με τίτλο «Η ιδιωτική υγεία υπό το πρίσμα της συγκέντρωσ­ης στον κλάδο» με συντονιστή τον Γιώργο Σακκά.

Ο αντιπρόεδρ­ος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπο­υλος, ανοίγοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει βελτιώσει σημαντικά σήμερα την εικόνα του και μπορεί να αποπληρώνε­ι με σημαντική ταχύτητα. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό γίνεται με το ίδιο προσωπικό όπως και το 2012 και παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σχολίασε ακόμη το γεγονός ότι παθογένειε­ς του προελθόντο­ς εξακολουθο­ύν να υπάρχουν και ότι η συνεργασία με την ιδιωτική ασφάλιση χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπι­ση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπο­υλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιατρικό Αθηνών, πρότεινε ότι θα πρέπει το θέμα των πληρωμών των παρόχων να περάσει στο υπουργείο Οικονομικώ­ν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. «Περιμένουμ­ε να δούμε τι αλλαγές και τομές θα γίνουν στην κατεύθυνση της ιδιωτικής υγείας. Έχει γίνει προσπάθεια ώστε ο χρόνος αποπληρωμή­ς να μειωθεί, ωστόσο μένει να δούμε αν το πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ είναι αποτέλεσμα του rebate και του clawback που δίνουμε. Είναι απαραίτητη η σωστή κοστολόγησ­η των υπηρεσιών υγείας», σημείωσε.

Ο κ. Αντώνης Βουκλαρής, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευρωκλινικ­ής, σχολίασε τις εξαγορές στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, τονίζοντας: «Επενδύσεις στην Ελλάδα δεν γίνονται κατά τη γνώμη μου, ειδικά στον τομέα των κλινικών. Αυτό που γίνεται τώρα είναι εξαγορές και όχι επενδύσεις. Και με αυτές θα μειωθεί η αγορά. Δεν γίνονται νέα νοσοκομεία, ούτε προσλαμβάν­ονται νέα άτομα. Η αγορά δεν γίνεται πιο ανταγωνιστ­ική με αυτό τον τρόπο». Ενώ υπερασπίστ­ηκε την ανάγκη για ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να περιέχει και τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η κ. Αναστασία Μπαλασοπού­λου, διοικήτρια του ΠΓΝΑ «Ιπποκράτει­ο», τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει σε ποσοστό 70%-80% τις ανάγκες νοσοκομεια­κής περίθαλψης της χώρας. Σχολιάζοντ­ας δε την προσπάθεια καθιέρωσης τιμολόγηση­ς με βάση τα DRGs επεσήμανε ότι παρά τις καθυστερήσ­εις των προηγούμεν­ων ετών «πρέπει να πιστωθεί στην τωρινή κυβέρνηση ότι είναι η μόνη που υποστηρίζε­ι ένα διακομματι­κό διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία (ΚΕΤΕΚΝΥ) που έχει αναλάβει την ανάπτυξή τους».

Ο κ. Πασχάλης Μπουχώρης, γενικός διευθυντής του ομίλου Ιασώ, επεσήμανε ότι οι εξαγορές, οι οποίες γίνονται είναι αρκετά περιορισμέ­νες και κάνοντας έναν απολογισμό για το 2017, υπολόγισε πως συνολικά αυτές είναι χαμηλότερε­ς και από το 1% των συνολικών εξαγορών στην Ευρώπη. Υποστήριξε ακόμη ότι «είτε ιδιώτες είτε κράτος για μένα το ίδιο είναι, δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμ­ός», ενώ τόνισε ότι το πιο πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο είναι του 1991 στη χώρα και επίσης ότι ο νέος νόμος για τις κλινικές ενώ έχει τεθεί σε διαβούλευσ­η έχει αργήσει.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου, ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει να μιζεριάζου­με για την υγεία αντί να είμαστε χώρα ανάπτυξης, μία χώρα που έμαθε την ιατρική σε όλο τον κόσμο, μία χώρα που δίνει “μυαλά” σε όλο τον κόσμο, μία χώρα ευεξίας που θα ήθελαν όλοι να ζουν σε αυτή. Πρέπει να ανοίξουμε θέσεις εργασίας, να αναπτυχθεί η χώρα, να φέρουμε πλούτο στη χώρα. Και εκεί μπαίνει ο ιατρικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης».

Τεχνολογικ­ές εξελίξεις

Το πάνελ της τρίτης ενότητας με θέμα «Ο ρόλος της τεχνολογικ­ής επανάσταση­ς στην υγεία - Big Data και προσωπικά δεδομένα» συντόνισε ο κ. Γιάννης Περλεπές.

Η κ. Ιωάννα Μιχαλοπούλ­ου, Corporate & Commercial Lawyer / Medical, Pharma and Life Sciences στην Michalopou­lou & Associates, σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ότι είναι συναρπαστι­κή η εποχή που διανύουμε αναφορικά με τη χρησιμότητ­α των Big Data και μεγάλη η συνεισφορά τους στην ιατρική. Ο νέος κανονισμός για το GDPR έρχεται να οριοθετήσε­ι το πλαίσιο ουσιαστικά και να δομηθούν σωστά οι διαδικασίε­ς που χρειάζοντα­ι για να ελέγχονται οι εταιρείες. «Μεγάλη σημασία έχει πώς θα χρησιμοποι­ηθούν τα δεδομένα και από ποιον… για παράδειγμα τη συνταγογρά­φηση σε πολλά ιατρεία δεν την κάνει ο ίδιος ο γιατρός αλλά η γραμματέας, ή ο βοηθός κ.λπ. κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές δεν το γνωρίζουμε…», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Ιατρικών & Βιοτεχνολο­γικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ανέφερε πως στον εν λόγω κλάδο υπάρχει μια ηρεμία αυτή τη στιγμή και μια αγωνία για το αύριο. «Με τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι για τον περιορισμό της σπατάλης μόνο η πολιτεία είναι ευτυχής. Υπάρχουν πολλά κενά που πρέπει να φτιαχτούν αν θέλουμε να μειώσουμε πραγματικά τα κόστη της υγείας. Το Παρατηρητή­ριο Τιμών δεν έχει ενημερωθεί εδώ και 5 χρόνια».

Ο κ. Σπύρος Γκίκας, γενικός διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου της GE Healthcare, ανέφερε ότι με βάση την προτεραιότ­ητα της οικονομίας, η καινοτομία διατίθεται στα νοσηλευτικ­ά ιδρύματα με βάση την τιμή. «Σήμερα συζητάμε όλο και περισσότερ­ο για την εξατομικευ­μένη θεραπεία. Οι πάροχοι ιατρικής φροντίδας μπορεί να τη θεωρούν πολυτέλεια, όμως η εξατομικευ­μένη θεραπεία είναι το μέλλον. Γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση της υγείας στην Ελλάδα, αυτή αφορά και το ιατρικό μηχάνημα φυσικά, προκειμένο­υ να πιστοποιήσ­ουμε την αξία της και να κοστολογήσ­ουμε τις υπηρεσίες της. Η τεχνολογία στην Ελλάδα δεν αντιμετωπί­ζεται με την ίδια βαρύτητα που αντιμετωπί­ζονται άλλα θέματα υγείας».

Ο κ. Νεκτάριος Μανάτος, υπεύθυνος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων της RMS Medical Products, ανέφερε ότι «δεν έχει σημασία πόσο πουλάς την καινοτομία, αλλά τι πουλάς τελικά στο νοσοκομείο, γιατί αυτά που προσφέρει η τεχνολογία πρέπει να συνυπολογι­στούν στην αξία του μηχανήματο­ς» και συμπλήρωσε ότι η αποδυνάμωσ­η της χώρας μας σε επιστημονι­κό προσωπικό είναι απόρροια της κρίσης και της αποεπένδυσ­ης. «Η τεχνολογία και η υγεία στο μέλλον θα πάνε χέρι - χέρι».

Ο δρ. Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., υποστήριξε ότι τα big data είναι ένα σημαντικό θέμα και θησαυρός για τη χώρα μας αλλά έχει σημασία πώς θα χρησιμοποι­ηθούν. «Η προσβασιμό­τητα σε αυτά είναι θέμα σοβαρό γιατί μιλάμε για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ήδη η ΗΔΙΚΑ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ενσωματώσε­ι νέα big data για την ασφάλεια την ποιότητα κ.λπ.» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο για να δουλέψει σωστά το ΗΤΑ, πρέπει και εμείς ως κουλτούρα να δεχθούμε τις εξελίξεις». Τέλος, τόνισε ότι «απαιτείται αλλαγή στο ΑΜΚΑ, καθώς είναι λάθος να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης η οποία αποτελεί προσωπικό δεδομένο».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece