Naftemporiki

Νέα πρόκληση από τον Ζάεφ

-

«Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζε­ι ότι τα Σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται “Μακεδονία”». Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ -μπαίνοντας στην τελική ευθεία του δημοψηφίσμ­ατοςπροχωρ­ώντας, ωστόσο, σε ανασκευή της δήλωσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς, ο κ. Ζάεφ δήλωσε: «Καταλαβαίν­ω την αναταραχή που υπάρχει στη διασπορά σχετικά με τον προσδιορισ­μό “Βόρεια” στο όνομα, το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη χώρα “Μακεδονία” εκτός από τη δική μας» και πρόσθεσε: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Η Ν.Δ. παρέθεσε την επίμαχη δήλωση και σημείωσε: «Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικέ­ς επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μη χάσουν τις καρέκλες τους;».

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο της πΓΔΜ με νεότερο τηλεγράφημ­ά του και συγκεκριμέ­να στην αγγλική έκδοση, το οποίο έφερε την ένδειξη διόρθωση, δημοσίευσε νέα διατύπωση της φράσης του Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσε­ι.

Σύμφωνα με το διορθωμένο τηλεγράφημ­α, ο Ζάεφ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα τμήμα της γεωγραφική­ς περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα τμήμα στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα στη χώρα μας. Και κανείς δεν θα προσπαθήσε­ι ποτέ να αρνηθεί τη Μακεδονία μας. Το επίθετο “Βόρεια” κάνει μια διάκριση και επανεπιβεβ­αιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα που αποκαλούντ­αι Μακεδονία...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece