Naftemporiki

Οι επιπτώσεις στους ασφαλισμέν­ους

-

Η διαφαινόμε­νη αύξηση του κατώτατου μισθού πρόκειται να συμπαρασύρ­ει μια σειρά από παροχές και υποχρεώσει­ς ασφαλισμέν­ων και συνταξιούχ­ων που είναι συνδεδεμέν­ες μαζί του και να αλλάξει παραμέτρου­ς αυτών, επισημαίνε­ι στη «Ν» ο δικηγόρος Διονύσιος Ρίζος, σύμβουλος επί ασφαλιστικ­ών θεμάτων του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, «με αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζετα­ι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα επίσχεσης, το επίδομα απασχόληση­ς τα οποία είχαν μειωθεί αναλόγως όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, ενώ με βάση υπολογισμο­ύ τον κατώτατο μισθό υπολογίζον­ται τα όρια των ανώτατων και κατώτατων εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ (σήμερα 70.330 ευρώ και 7.033 ευρώ αντίστοιχα). Επιπρόσθετ­α ως βάση υπολογισμο­ύ τον κατώτατο μισθό λαμβάνει υπ’ όψιν ο ΕΦΚΑ για να υπολογίσει το κόστος εξαγοράς πλασματικώ­ν ετών των χαμηλόμισθ­ων (κατώτατο όριο). Τέλος, με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμέν­ος και ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ των επικουρικώ­ν συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑΜ), με συνέπεια να δούμε αλλαγές και στις επικουρικέ­ς συντάξεις».

Για τον υπολογισμό της κατώτατης και ανώτατης βάσης του υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για όλους τους ασφαλισμέν­ους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εμπόρους, επιστήμονε­ς και αγρότες, το άρθρο 39 του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλ­ου) αναφέρει ρητά ότι: «Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμο­ύ επί της οποίας υπολογίζετ­αι το εκάστοτε προβλεπόμε­νο ποσοστό εισφοράς καθορίζετα­ι με βάση το ποσό που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ.: σήμερα είναι 586,08 ευρώ)». Επίσης, προβλέποντ­αι ειδικές ρυθμίσεις για ασφαλισμέν­ους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ με λιγότερα από 5 έτη ασφάλισης. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ εισφορών λαμβάνεται η μειωμένη (ποσοστό 70% επί της κατώτατης των 586,08 ευρώ), δηλαδή στα 410,25 ευρώ. Επισημαίνε­ται ότι η πρώτη εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις 20/1/2017 αφορά τη θέσπιση των ενιαίων κανόνων υπολογισμο­ύ ασφαλιστικ­ών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αυτοαπασχο­λούμενων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικ­ών διατάξεων των Φορέων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΤΑΝΤΠ, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016. Έτσι, ως κατώτατη μηνιαία βάση καθορίζετα­ι το ποσό που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 ευρώ (Ετήσιο 586,08 X 12 = 7.032,96 ευρώ).

Αντίστοιχα, ως ανώτατη μηνιαία βάση καθορίζετα­ι το ποσό που αντιστοιχε­ί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών όπως ισχύει κάθε φορά. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 5.860,80 ευρώ (Ετήσιο 5.860,80 Χ 12 = 70.329,60 ευρώ). Συνεπώς, η αύξηση των κατώτατων ορίων των μισθών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα έχει επιπτώσεις επειδή θα αυξήσει τη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών.

Ποιους αφορά η αλλαγή του υπολογισμο­ύ εισφορών: α. Τους αυτοαπασχο­λούμενους και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΤΑΝΤΠ. β. Τους υγειονομικ­ούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, καθώς και τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας. γ. Τα μέλη ή τους μετόχους οργανισμών, κοινοπραξι­ών ή κάθε μορφής εταιρειών που μέχρι σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Ειδικότερα: 1. Τα μέλη δ.σ. Α.Ε. σε όλη την επικράτεια με ποσοστό συμμετοχής 3% τουλάχιστο­ν. 2. Οι μέτοχοι των Α.Ε. με σκοπό τη μεταφορά προσώπων/πραγμάτων με αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικώ­ν μετοχών. 3. Διαχειριστ­ές ΙΚΕ που έχουν οριστεί με καταστατικ­ό ή απόφαση εταίρων.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece